Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
Ορίζοντας Γεγονότων - Εταιρεία πολιτιστικών δράσεων & συμβάντων
(2-20 Δεκεμβρίου, Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας)
Ο πολιτιστικός οργανισμός Ορίζοντας Γεγονότων συναντά ξανά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, πάνω στην ίδια πρόθεση όπως πάντα: Να υπερβούμε τους εαυτούς μας, να προσφέρουμε στον τόπο -μας- νόημα όπως και το αντίστροφο. Να προσφέρουμε τόπο στο νόημα. Βλέποντας τον δημόσιο χώρο ως μια άλλου τύπου κινηματογραφική αφήγηση, καλλιτέχνες της Ηλείας -και όχι μόνο-, με την εικαστική τους ματιά, καλούνται να πλαισιώσουν και να εμψυχώσουν με δημόσια καλλιτεχνικά έργα την πόλη της Αμαλιάδας.
Η έκθεση παρουσιάζει προτάσεις που δείχνουν τη δυνητική εικόνα της πόλης μέσα από τις εικαστικές -και όχι μόνο- παρεμβάσεις. Μεγάλες τοιχογραφίες, γλυπτά, προβολές βίντεο, χρωματικές επεμβάσεις και άλλα εικαστικά μέσα με σκοπό την ανάδειξη και το ζωντάνεμα του δημόσιου χώρου. Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και με σκοπό πάντα τον εικαστικό – δημοκρατικό διάλογο.
Σε “χρόνους ονείρου”. Με σκοπό να “βάλουμε την πόλη σε κίνηση”!
Συμμετέχουν: (Με προτάσεις, κείμενα και έργα τέχνης) 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας, Αβραμοπούλου Ιφιγένεια, Αγγέλου Κωνσταντίνος, Αναστασάκος Μανώλης, Αξαόπουλος Κίμων, Αργυρακοπούλου Μαρία, Βαρτανιάν Ελίζα, Βαρτανιάν Ελίζα, Γαβριλιάδης Ανδρέας, Γκαρδιακός Σωτήρης, Παναγιώτης Γκρίτζος, Δημητροπούλου Μάρθα, Ευθυμίου Τζίμης, Ζαφειρόπουλος Σπύρος, Ζολώτα Μαριλένα, Καζάζης Γιώργος, Κόικας Σπύρος, Δημήτρης Κόκορης, Λαζάρου Σωτηρία, Λιλικάκης Κοσμάς, Μαραβελάκη Μαρίνα, Μαργαρώνη Λυδία, Μπαμπάσης Τάσος, Πανταζή Δέσποινα, Παπαδημητρίου Παρασκευή, Παππάς Στέργιος, Σπυρούλη Βαρβάρα, Σταγγίδης Αδριανός, Σχίζας Γιάννης, Φώτης Στάθης, Στουπάθης Κωνσταντίνος, Στυλίδης Ιορδάνης, Χανιώτη Αθηνά, Χατζηστεφάνου Άννα Μαρία, Χόρτη Καίτη, Χουρχούλης Γιώργος, Hellner Myrtia, WD (Wild Drawing).
Το σκεπτικό της συμμετοχής μου:
«Η πόλη σε κίνηση»
Η πρότασή μου για εικαστική παρέμβαση στον ελεύθερο, ανοιχτό χώρο της Αμαλιάδας έχει ως βάση το σκεπτικό πως ένα έργο οφείλει να συνδιαλέγεται με τον πολίτη την ώρα που περπατάει, κάθεται σε ένα πάρκο, περνάει με το αυτοκίνητό του. Τα έργα (γλυπτά) θεωρώ ότι ενισχύουν την αξία τους όταν γίνονται κτήμα όλων. Υπάρχει μια άποψη πως δεν μπορούν να καταλάβουν όλοι την τέχνη. Για μένα αυτή η άποψη δεν υφίσταται. Κάθε έργο που δημιουργείται έχει κάπου έναν άνθρωπο που θα προβληματιστεί επάνω σε αυτό. Και είναι ο απώτερος στόχος ενός καλλιτέχνη να υπάρξει αυτός ο άνθρωπος που θα του «μιλήσει» το έργο του.
Τα έργα μου κατασκευάζονται από παλιά ποδήλατα και έχουν κυρίως ως θέμα κάποιο ζώο μεγάλου μεγέθους που βλέποντάς το αισθάνεσαι πως συναντάς μια πεταλούδα, μια μέλισσα, μια πασχαλίτσα, ένα πουλί και επειδή είσαι ίσος με αυτό το αντιλαμβάνεσαι ως ισότιμο…
Η πρότασή μου: (6 διαφάνειες)