Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Λονδίνο, η καρδιά της αυτοκρατορίας




Το Λονδίνο είναι πρωτεύουσα της Μ. Βρετανίας και μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες μεγαλουπόλεις του κόσμου. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αγγλίας (μαζί με τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο). Το Λονδίνο διασχίζεται από τον Τάμεση και διαθέτει μεγάλο λιμάνι. Έχει 7.825.000 κατ. αλλά με τα προάστια (το μείζον Λονδίνο) φτάνει τα 10.000.000 κατοίκους. Λόγω της Βρετανικής αυτοκρατορίας έχουν εισρεύσει κάτοικοι από όλες τις κοινότητες του κόσμου με αποτέλεσμα την πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού. Έχει έκταση 50 τ.χλμ. και νόμισμα την αγγλική λίρα (1€=0,76 ₤). Η τοπική αυτοδιοίκηση του Λονδίνου είναι αρμοδιότητας 32 δημοτικών συμβουλίων. Το όνομά του προέρχεται από τον εκλατινισμό της κελτικής ονομασίας του, που ήταν Λον-Ντον και σήμαινε λιμνοφρούριο. Το Λονδίνο σχεδόν ξαναχτίστηκε μετά το 1945 εξαιτίας των καταστροφών του Β' Παγκοσμίου πολέμου, όμως οι Άγγλοι θέλησαν την προπολεμική εικόνα της πόλης. Έτσι διατηρήθηκαν οι στενοί δρόμοι, οι οποίοι όμως δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Το υγρό, αλλά υγιεινό κλίμα, κυριαρχείται από την ομίχλη που καλύπτει την πόλη για 6 μήνες, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο. Το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα του Λονδίνου έχει σαν αποτέλεσμα να είναι σχεδόν υποχρεωτική η κυκλοφορία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με πρώτο το μετρό. Άλλωστε διαθέτει όλα τα μέσα (ταξί, λεωφορεία, πλοιάρια, τρένα). Χαρακτηριστικά είναι τα μαύρα ταξί όλα ίδιου τύπου και τα διώροφα λεωφορεία. Στον Τάμεση τα πλοιάρια κάνουν περιηγήσεις στα πιο σημαντικά μνημεία.

Ιστορία

Το 43 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κλαύδιος ίδρυσε την πόλη Londinium. Το 410 μ.Χ. οι Ρωμαίοι αποσύρθηκαν από το Λονδίνο. Αφού δέχτηκε αλλεπάλληλες επιθέσεις από τα γερμανικά φύλα και τους Βίκινγκς, το 1066 ο Δούκας της Νορμανδίας Γουλιέλμος ο Κατακτητής στέφτηκε βασιλιάς της Αγγλίας. Στους αιώνες που ακολούθησαν εδραιώθηκε ως μια μεγάλη οικονομική δύναμη. Το 1665 μ.Χ. το Λονδίνο πλήχτηκε από την πανώλη και την πυρκαγιά (1666) που κατέστρεψε το 80% των κτιρίων. Το 1801 ο πληθυσμός του ξεπερνούσε το 1.000.000 κατ. Μέχρι τον 6ο αιώνα η πόλη δεν είχε γνωρίσει το Χριστιανισμό, τον οποίο διέδωσε εκεί Έλληνας επίσκοπος που στάλθηκε από τη Ρώμη. Ως πρώτος επίσκοπος Λονδίνου αναφέρεται ο Μέλιτος και ίδρυσε εκκλησία στην Καντερβουρία τον 7ο αιώνα, εκεί που μέχρι σήμερα είναι η έδρα της αγγλικανικής Εκκλησίας.

ΓΛΩΣΣΑ
Η επίσημη γλώσσα του Λονδίνου είναι η αγγλική.



ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η μεταπολεμική παρακμή και διάλυση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας περιόρισε το Λονδίνο στο ρόλο της πρωτεύουσας του Βρετανικού Βασιλείου. Αποτελεί σήμερα το οικονομικό κέντρο της Βρετανίας και στην περιοχή του είναι συγκεντρωμένο μεγάλο μέρος από τη βαριά βιομηχανία της χώρας (μεταλλουργεία, διυλιστήρια, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού, αυτοκινητοβιομηχανίες κ.λπ.). Το λιμάνι του έχει πάψει να έχει μεγάλη οικονομική σημασία. Η μητροπολιτική περιοχή του Λονδίνου παράγει το 17% του ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας και η πόλη του Λονδίνου είναι σημαντικό επιχειρηματικό, χρηματοοικονομικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο. Εκεί εδρεύουν πολλές εταιρείες και οργανισμοί.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Οι Άγγλοι είναι από τους πιο φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους. Όμως δεν υστερούν στα αθλήματα με τις βασιλικές ρίζες (πόλο, ιπποδρομίες, τένις). Το Λονδίνο διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. 

ΚΟΥΖΙΝΑ
Η αγγλική κουζίνα περιλαμβάνει πίτες, ψητό κρέας και κυνήγι, πουτίγκες. Το παραδοσιακό γεύμα είναι ροστ μπιφ και πουτίγκα Γιόρκσαϊρ. Τα ξεχωριστά τσάγια και οι σοκολάτες από όλες τις τέως αποικίες των Άγγλων είναι τα ροφήματα του απογεύματος που συνοδεύονται από τα σάντουιτς (μια εφεύρεση των Άγγλων για ελαφρύ γεύμα).

Η περίφημη πλατεία Πικαντίλι με το άγαλμα του Έρωτα (γιος της Αφροδίτης) στο κέντρο της, η πλατεία Λέστερ, το Σόχο και η κινέζικη συνοικία είναι το κέντρο της νυκτερινής διασκέδασης του Λονδίνου. Επίσης στην πλατεία Κόβεν Γκάρντεν βρίσκεται η Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.Η περίφημη Όξφορντ Στριτ με τα αμέτρητα πολυκαταστήματα, όπως το Σέλφριντζις, η Μποντ Στριτ με τους γνωστούς οίκους μόδας και υψηλής ραπτικής και η Ρίτζεντ Στριτ με καταστήματα ξεχωριστής ποιότητας αποτελούν πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών του Λονδίνου. Επίσης το πολυκατάστημα-αξιοθέατο Χάροντς στο Νάιτσμπριτζ.


ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Το Λονδίνο είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες που θέλουν να δουν από κοντά αυτό το θαυμάσιο πολιτιστικό κέντρο. Όλοι οι θησαυροί της Βρετανικής Αυτοκρατορίας είναι συγκεντρωμένοι εδώ.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Κτισμένο και στις δύο όχθες του Τάμεση, το Λονδίνο έχει 14 μεγάλες γέφυρες που συνδέουν τα δύο τμήματα της πόλης. Τεράστια κτίρια κάνουν το Λονδίνο μια επιβλητική πρωτεύουσα μ' ένα δικό της χρώμα. Η αυστηρότητα των αρχιτεκτονικών ρυθμών, όπως ο ελληνικός, ο γοτθικός και ο αναγεννησιακός, αλλά και οι σύγχρονοι ουρανοξύστες και ο συννεφιασμένος ουρανός του δημιουργούν το κλίμα μιας σοβαρής πρωτεύουσας. Το Λονδίνο, που έφτασε στη απόγειο της ακμής του το 19ο αιώνα, διατηρεί και σήμερα ένα μεγάλο μέρος του μεγαλείου του.

Το χαρακτηριστικό του Λονδίνου είναι οι πολλοί και φροντισμένοι κήποι. Ο μεγαλύτερος στην κεντρική περιοχή είναι το βασιλικό πάρκο του Hyde Park με τη λίμνη Σέρπανταϊν και τα ανάκτορα του Κένσινκτον, ιδιαίτερα δημοφιλές για τον αθλητισμό και τις υπαίθριες συναυλίες, και οι κήποι Kensington Gardens. Πιο κοντά στο κεντρικό Λονδίνο είναι τα μικρότερα βασιλικά πάρκα του Green Park με τα ανάκτορα του Μπάκινχαμ και του πάρκου St. James Park, ένα κάστρο του Μεσαίωνα. Διάφορα μεγάλα πάρκα βρίσκονται έξω από το κέντρο της πόλης, συμπεριλαμβανομένων των υπόλοιπων βασιλικών πάρκων, του πάρκου του Γκρίνουιτς με το Αστεροσκοπείο στο νοτιοανατολικό σημείο της πόλης και του πάρκου του Ρίτσμοντ με το ζωολογικό κήπο στο νοτιοδυτικό σημείο.

Από τα αξιοθέατα ξεχωρίζουν το περίφημο Βρετανικό Μουσείο όπου μέσα σε όλα τα αριστουργήματα διαφόρων πολιτισμών υπάρχει και η ελληνική πτέρυγα με τα περίφημα μάρμαρα του Παρθενώνα. Το Μουσείο των Κέρινων Ομοιωμάτων της Madame Tussaud's και το Πλανητάριο. Η Μαρμπλ Αρτς (μαρμάρινη αψίδα) το μοναδικό μαρμάρινο μνημείο στο Λονδίνο, η πλατεία Τραφάλγκαρ, ο ομφαλός του Λονδίνου με την Εθνική Πινακοθήκη, από όπου διακρίνονται και τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, κατοικία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Στην αριστερή όχθη του Τάμεση βρίσκεται το Κοινοβούλιο όπου στεγάζεται η Βουλή των Κοινοτήτων και η Βουλή των Λόρδων και φιλοξενεί το έμβλημα της πόλης, το Μπιγκ Μπεν. Ακριβώς από πίσω βρίσκεται το Αβαείο του Γουστμίνστερ, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που «μιλάει» για την ιστορία της πόλης. Λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα του κόσμου και δίπλα το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών της Βικτωρίας και Αλβέρτου με τη μεγαλύτερη συλλογή διακοσμητικών τεχνών στον κόσμο. Επίσης ξεχωριστό είναι το Μουσείο Επιστημών που περιέχει εκθέματα της βιομηχανικής και τεχνολογικής εξέλιξης. Στο Σίτι χτυπάει η οικονομική καρδιά του Ηνωμένου Βασιλείου με το Χρηματιστήριο, την Τράπεζα της Αγγλίας, το αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικό Δημαρχείο και τον Καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, αριστούργημα του Σερ Κρίστοφερ Ρεν. Ο Πύργος του Λονδίνου είναι το σημείο και αξιοθέατο από όπου ξεκινάει η ιστορία μιας μεγάλης αυτοκρατορίας. Λίγο πιο κάτω βρίσκονται τα ανακαινισμένα Ντόκλαντς, οι αποβάθρες του λιμανιού που έχουν γίνει χώροι πολιτισμού.


ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η περίφημη πανεπιστημιούπολη της Οξφόρδης είναι χτισμένη στις όχθες του Τάμεση και απέχει γύρω στα 100 χλμ. από το Λονδίνο. Είναι ιδιαίτερα γνωστή σ’ όλο τον κόσμο για τα υψηλού επιπέδου πνευματικά της ιδρύματα και ιδιαίτερα για το περίφημο πανεπιστήμιό της, που ιδρύθηκε στις αρχές του 12ου αι. μ.Χ. Τα υπέροχα γοτθικού ρυθμού κτίρια των κολεγίων, οι πύργοι και οι ναοί, καθώς επίσης και στα όμορφα πάρκα και οι κήποι της αποτυπώνουν τον τρόπο ζωής των φοιτητών στο δεύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου.

Το Κέμπριτζ είναι γνωστό κυρίως λόγω του πανεπιστημίου του, το οποίο περιλαμβάνει το γνωστό εργαστήριο Cavendish, το King's College Chapel και τη βιβλιοθήκη Cambridge University Library. Βρίσκεται περίπου 80 χλμ. βορειοδυτικά του Λονδίνου και είναι γνωστό ως Silicon Fen. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα τμήματα του τόξου Οξφόρδης-Κέμπριτζ.