Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Παρίσι, η γοητευτική πόλη!



Το Παρίσι είναι η πρωτεύουσα της Γαλλίας και ένα από τα μεγαλύτερα πνευματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και οικονομικά κέντρα του κόσμου. Ονομάστηκε Πόλη του Φωτός το 1828 όταν φωτίστηκαν οι κύριες λεωφόροι του με φανούς γκαζιού. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 11.000.000 κατοίκους και λόγω των γαλλικών αποικιών είναι πολυπολιτισμικός. Το Παρίσι είναι η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, το σημαντικότερο κομβικό σημείο της και έδρα πολλών διεθνών οργανισμών, όπως η UNESCO. Η έκτασή της είναι 105,4 τ.χλμ. Έχει καθολικό θρήσκευμα, επίσημη γλώσσα τη γαλλική και νόμισμα το ευρώ. Η πόλη του Παρισιού περιβάλλεται από μεγάλα δάση και διασχίζεται από το Σηκουάνα. Είναι χωρισμένη σε 20 διαμερίσματα, αριθμημένα από το 1 έως το 20.

Το κλίμα του Παρισιού είναι σχετικά ξηρό με αρκετό κρύο το χειμώνα και ζέστη με ηλιοφάνεια το καλοκαίρι.



Σηκουάνας
Ο Σηκουάνας χωρίζει το Παρίσι σε δύο όχθες στη δεξιά όχθη (rive droite) όπου κυριαρχούν οι επιχειρήσεις και το χρηματιστήριο, και στην αριστερή όχθη (rive gauche) όπου είναι ο παραδοσιακός τόπος διαμονής διανοουμένων και καλλιτεχνών. Το Île de la Cité είναι ένα μικρό νησάκι στον Σηκουάνα, στην καρδιά του Παρισιού που κατοικήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαιότητα.


Συγκοινωνία
Η συγκοινωνία του Παρισιού είναι ίσως η πιο οργανωμένη από κάθε άλλη στην Ευρώπη. Το μετρό πηγαίνει παντού και κάνει συχνές στάσεις με αποτέλεσμα να εξυπηρετεί απόλυτα τους κατοίκους. Το RER είναι ο ταχύς προαστιακός που συνδέει το κέντρο με τα περίχωρα. Επίσης το τραμ και τα λεωφορεία λειτουργούν υποβοηθητικά. Το κυριότερο αεροδρόμιο του Παρισιού είναι το Ορλί, που βρίσκεται 10 χλμ. έξω από την πόλη, και το Ρουασί/Σαρλ ντε Γκολ. Τα μπατομούς διαπλέουν το Σηκουάνα και δίνουν μια ξεχωριστή ματιά του Παρισιού.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το Παρίσι είναι το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο στην Ευρώπη και συγκεντρώνει το 40% των επιχειρήσεων όλης της χώρας. Έχει τη μεγαλύτερη επιχειρηματική περιοχή της Ευρώπης La Defense και το δεύτερο μεγαλύτερο σε μέγεθος χρηματιστήριο της Ευρώπης Euronext. Το Παρίσι είναι σημαντικό κέντρο βιομηχανιών αυτοκινήτων και κινηματογραφικών ταινιών. Φημίζεται για την παραγωγή ειδών πολυτέλειας (κοσμήματα, καλλυντικά) κι είναι κέντρο της υψηλής ραπτικής.

ΚΟΥΖΙΝΑ και τουρισμός
Όλες οι εκλεπτυσμένες γεύσεις έχουν ως βάση τη γαλλική κουζίνα. Η σφολιάτα για «αφρώδη» κρουασάν, η κρεμ μπρουλέ για γευστική κρέμα, τα γαλλικά τυριά και κρασιά, η σαμπάνια, τα τρυφερά μέρη του βοδινού, τα κρουτόν στις σούπες και στις σαλάτες, τα παγωτά με τις γεύσεις έλκουν την καταγωγή τους από τα γαλλικά… σαλόνια.
Το Παρίσι προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο που έρχονται για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της πόλης, τα μνημεία της αλλά και τα πλούσια σε εκθέματα μουσεία του. Το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι της πόλης είναι ο ποταμός Σηκουάνας γύρω από τον οποίο κινείται ένα αντίστοιχο με τα νερά του ρεύμα ανθρώπων.


Ιστορία
Η πόλη του Παρισιού εξελίχθηκε από έναν κέλτικο οικισμό στα μέσα του 3ου π.Χ. αι. πάνω στο νησί Île de la Cité όπου βρίσκεται το σημερινό κέντρο της μεγαλούπολης, στο Σηκουάνα. Το 52 π.Χ. ο οικισμός κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Η πόλη ονομάστηκε Lutetia. Τον 3ο μ.Χ. αι. ιεραπόστολοι έφεραν το χριστιανισμό στο Παρίσι. Το 300 μ.Χ. η πόλη μετονομάστηκε σε Παρίσι. Το 486 μ.Χ. ο βασιλιάς των Φράγκων Κλόβις επιλέγει το Παρίσι για πρωτεύουσά του. Το 1180 ο Φίλιππος Β' Αύγουστος κατάφερε να σταθεροποιήσει τη θέση του στο θρόνο της Γαλλίας. Βασιλείς και αυτοκράτορες άφησαν τη σφραγίδα τους στην πόλη κατασκευάζοντας τα πιο μεγαλεπήβολα κτίρια. Από τον 14ο αιώνα ήταν η μεγαλύτερη πόλη της Ευρώπης. Ο Λουδοβίκος ΙΔ’, ο Βασιλιάς Ήλιος, ήταν εκείνος που έκανε την πρώτη καταγραφή κτισμάτων, δασών, ποταμών και λιμνών του και στόλισε τα λιβάδια και τις λίμνες που τα περιέβαλλαν με λαμπρά ανάκτορα. Ήταν το ξεκίνημα της δημιουργίας του σημερινού Παρισιού. Τη μοναρχία αντικατέστησε η δημοκρατία με τη Γαλλική Επανάσταση του 1789. Το Παρίσι με τη σημερινή του μορφή σχεδιάστηκε, ρυμοτομήθηκε και χτίστηκε σύμφωνα με το σχεδιασμό του βαρόνου Haussman ο οποίος χάραξε φαρδιές λεωφόρους και πλατείες στο κέντρο του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο στρατηγός Ντίτριχ φον Χολτίτζ δεν υπάκουσε στις διαταγές του Χίτλερ που απαιτούσε την καταστροφή του Παρισιού.

Το Παρίσι οργάνωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1900 και 1924.


Πολιτισμός
Η γαλλική πρωτεύουσα έχει πληθώρα ιστορικών και θρησκευτικών κτιρίων, μουσείων, πάρκων και θεάτρων. Η προσφορά σε πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει κονσέρτα, εκθέσεις, φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, επιδείξεις μόδας αλλά και αθλητικές εκδηλώσεις. Η UNESCO έχει ανακηρύξει πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς το παλάτι των Βερσαλλιών (το 1979), το παλάτι Fontainebleau (το 1981), την Παναγία των Παρισίων (το 1991), τις όχθες του ποταμού Σηκουάνα (το 1991).
Το Παρίσι φημίζεται για τα θέατρά του. Το Γαλλικό Θέατρο που ιδρύθηκε το 1680 και εκεί παίζονται τα έργα του Μολιέρου, τo Moulin Rouge που χτίστηκε το 1889, η περίφημη Όπερα του Παρισιού που ιδρύθηκε το 1875, καθώς και το Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων είναι μόνο μερικά από αυτά.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΑ
Το Μουσείο του Λούβρου άνοιξε τις πύλες του το 1793 και περιλαμβάνει πάνω από 30.000 εκθέματα, από την αρχαιότητα μέχρι τον 19ο αι. Η Αφροδίτη της Μήλου, η Νίκη της Σαμοθράκης και η Τζοκόντα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι είναι τα πιο γνωστά του εκθέματα. Το Μουσείο Ορσέ, παλιός σιδηροδρομικός σταθμός που ανακατασκευάστηκε το 1986, στεγάζει αντικείμενα γαλλικής τέχνης της περιόδου 1848-1914. Το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού, γνωστό για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική του, κτίσθηκε το 1977 και στεγάζει σύγχρονα έργα τέχνης. Το Grand Palais πρωτοάνοιξε στην παγκόσμια έκθεση το 1900. Δίπλα αλλά ενσωματωμένο στο μουσείο βρίσκεται ένα δεύτερο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Στο Μουσείο του Πάμπλο Πικάσο εκτίθενται περίπου 250 έργα του. Η λεωφόρος των Ηλυσίων Πεδίων είναι η πιο διάσημη λεωφόρος του κόσμου. Το πλάτος της φτάνει τα 71 μέτρα, αρχίζει από το Λούβρο και τους κήπους Tuileries και φτάνει στην περιοχή La Defénse. Ο Πύργος του Άιφελ είναι το ορόσημο της πόλης. Χτίστηκε το 1889 και το 2002 συμπλήρωσε 200.000.000 τουρίστες. Η Αψίδα του Θριάμβου χτίστηκε από τον Ναπολέοντα από το 1806-1835. Η Σορβόνη είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Γαλλίας. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων είναι ένας από τους αρχαιότερους καθεδρικούς ναούς της Ευρώπης. Άρχισε να χτίζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε το 1345. Η βασιλική της Ιερής Καρδιάς είναι μια ρωμαιοκαθολική εκκλησία στον λόφο της Μονμάρτρη. Στο Πάνθεον βρίσκονται οι επιφανέστεροι Γάλλοι όπως ο Βίκτωρ Ουγκό, ο Εμίλ Ζολά και το ζεύγος Κιουρί. Οι κήποι του Λουξεμβούργου είναι το αγαπημένο σημείο των καλλιτεχνών και τα ανάκτορα του Λουξεμβούργου, χτισμένα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της ιταλικής αναγέννησης, στεγάζουν τη γαλλική Γερουσία. Το Μέγαρο των Απομάχων ιδρύθηκε από τον Λουδοβίκο ΙΔ’ το 17ο αι. Στην Πλατεία του Αστέρα κυριαρχεί η Αψίδα του Θριάμβου και αποτελεί αφετηρία της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων που ολοκληρώνεται στην Πλατεία Ομονοίας με το Γαλλικό Κοινοβούλιο, τον οβελίσκο του Λούξορ, τις μπαρόκ Φοντάνες του Μπερνίνι, τους κήπους του Κεραμεικού και τον Πορτοκαλεώνα. Ο Ναός της Αγίας Μαγδαληνής και η Όπερα Γκαρνιέ, η Εθνική Ακαδημία της Μουσικής, η Βαστίλη όπου στεγάζεται η Εθνική Όπερα του Παρισιού και η Πλατεία Βαντόμ είναι μόνο μερικά από τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Παρισιού.

ΒΕΡΣΑΛΛΙΕΣ
Τα ανάκτορα των Βερσαλλιών που βρίσκονται 20 χλμ. νοτιοδυτικά του Παρισιού στο δάσος της Βουλώνης, αποτέλεσαν το πρότυπο για τους περισσότερους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης. Η Αίθουσα των Κατόπτρων όπου υπογράφτηκε η συνθήκη των Βερσαλλιών, τα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Λουδοβίκου του 14ου του Βασιλιά Ήλιου και της Μαρίας Αντουανέτας και οι καταπληκτικοί κήποι των ανακτόρων παραπέμπουν σε εποχές μεγάλης ακμής.

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΣΗΜΕΡΑ
Μπορεί το Παρίσι να έχει μια μακραίωνη ιστορία που φαίνεται σε κάθε βήμα όμως ταυτόχρονα έχει καταφέρει να κατακτήσει όλο το σύγχρονο κόσμο με την υψηλή μόδα να βρίσκεται σήμερα στο απόγειό της παγκοσμίως, με τα αρώματα και τα καλλυντικά να έχουν μπει στη ζωή μας, τη γαλλική κουζίνα να έχει κατακτήσει τον ουρανίσκο μας, με τα περίφημα καφέ να παραπέμπουν στο χτες και να ζουν στο σήμερα, με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική να μας συνεπαίρνει. Ακόμη και η νυχτερινή ζωή έχει ένα ιδιαίτερο «άρωμα» στο Παρίσι. Όλα έχουν γίνει και ανανεώνονται με τόσο εκλεπτυσμένο τρόπο που η γαλλική φινέτσα να είναι το απόλυτο επίτευγμα.