Δευτέρα 24 Ιουλίου 2023

Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου



Αντιγράφω από το ΓΕΩΠΑΙΔΕΙΑ | Εκδρομές με περιβαλλοντική εκπαίδευση (geopedia.gr)
Στο περιπετειώδες νησί της Λήμνου, βάση μας θα είναι οι πολυτελείς σκηνές του εναρμονισμένου με το περιβάλλον Surf Club Keros μέσα στην καρδιά μιας προστατευόμενης περιοχής του Ευρωπαϊκού οικολογικού δικτύου Natura 2000. Η παραλία του Κέρους περιβάλλεται από σημαντικούς οικοτόπους, υγροτόπους και θαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας και αποτελεί διεθνή προορισμό για του λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε θαλάσσιες δραστηριότητες όπως sup, ιστιοσανίδα και σερφινγκ καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σε συνδυασμό με τον ρηχό αμμώδη κόλπο, προσφέρουν ιδανικές και ασφαλείς συνθήκες για όλους.










































Στο μοναδικό γεώτοπο του Φαρακλού, ένα έργο τέχνης της φύσης με πλήθος γεωμορφών και χρωματισμών, θα περιπλανηθούμε σε ιδιαίτερους γεωλογικούς σχηματισμούς και θα μάθουμε για τη δημιουργία τους. Σε μία από τις μεγαλύτερες ερήμους της Ευρώπης, στις «Παχιές Άμμδες» των ντόπιων, θα περπατήσουμε ξυπόλυτοι στα χρυσαφένια της βουνά και θα αναζητήσουμε τα απειλούμενα λευκά κρινάκια της άμμου. Στη μεγαλύτερη φυσική αλυκή της Ελλάδας μέσα σ’ ένα απέραντο κατάλευκο τοπίο, θα συλλέξουμε το πολύτιμο ανεπεξέργαστο αλάτι και θα θαυμάσουμε σπάνια είδη ορνιθοπανίδας. Θα ταξιδέψουμε στο γεωλογικό χρόνο και θα γνωρίσουμε το παλαιοπεριβάλλον του νησιού μέσα από το εύρημα ενός μεγάλου απολιθωμένου κορμού εκατομμυρίων ετών. Θα περπατήσουμε πάνω σε ηφαιστειακούς λόφους και παραθαλάσσια μονοπάτια θαυμάζοντας την πανοραμική θέα στο Αιγαίο και στα νησιά της Ίμβρου και της Σαμοθράκης.



Η Λημνία γη γέννησε το πρώτο φάρμακο της ανθρωπότητας. Είναι το πέτρωμα που θεράπευσε τις πληγές του Ηφαίστου μετά την πτώση του στο νησί και χρησιμοποιήθηκε ως τυποποιημένο σκεύασμα μέσα στην ιστορία από την αρχαιότητα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Στον αρχαιολογικό χώρο των Καβείρων, θα μυηθούμε στα Καβείρια μυστήρια και στη λατρεία των παιδιών του Ηφαίστου που γεννήθηκαν στη Λήμνο, ενώ οι πιο τολμηροί θα επισκεφτούμε τη δίπορτη σπηλιά του Φιλοκτήτη. Στην αρχαία Ηφαιστεία θα περιηγηθούμε στα ερείπια μιας πολυσύνθετης πόλης που περιλάμβανε λαμπρά οικοδομήματα, ανάκτορα, λουτρά και χριστιανικές εκκλησίες, ελληνιστικό - ρωμαϊκό θέατρο και Ιερό του 8ου έως 6ου π.Χ. αι. αφιερωμένο στη μεγάλη Θεά Λήμνο, που ταυτίζεται με τη Θεά Άρτεμη. 

Στην προϊστορική Πολιόχνη που θεωρείται σήμερα η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης, θα εντυπωσιαστούμε από το ρυμοτομικό της σχέδιο, τους πλακόστρωτους δρόμους και το αποχετευτικό της σύστημα ενώ χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του περιβάλλοντος που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για την ανάπτυξη οικισμού. Ανηφορίζοντας τον λόφο Κάκκαβο, στο τέλος μιας πανέμορφης διαδρομής με χαμηλούς θάμνους και πλούσια βλάστηση, θα αντικρίσουμε τη μοναδική ασκεπή εκκλησία Παναγιά Κακκαβιώτισσα χτισμένη μέσα στην κοιλότητα ενός ηφαιστειακού βράχου. 
Στη Μύρινα, θα επισκεφτούμε το μεγαλύτερο κάστρο του Αιγαίου και ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά οχυρά. Η στρατηγική του θέση προσφέρει μοναδική θέα στο Ρωμαίικο και Τούρκικο γιαλό ενώ η δύση του ηλίου από την Ακρόπολη του κάστρου αντικρίζοντας τη χερσόνησο του Άθως θεωρείται από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της χώρας. 
Στον κόλπο του Μούδρου και τα γύρω χωριά του, θα μάθουμε για τη σύγχρονή ιστορία του νησιού, τη λαογραφία της, για την εκστρατεία της Καλλίπολης, για τους πρόσφυγες από την Κούταλη και την ξενόφερτη τέχνη της σπογγαλιείας.



Στο πιο πεδινό νησί του Αιγαίου, εκεί που υπήρξε ο σιτοβολώνας της αρχαίας Αθήνας και του Βυζαντίου, θα περιηγηθούμε σε χωράφια, αμπελώνες και ελαιώνες και θα απολαύσουμε αυτά που απλόχερα προσφέρει η ακριτική ύπαιθρος της Λήμνου. Θα γνωρίσουμε τοπικούς παραγωγούς, θα φιλοξενηθούμε στις παραδοσιακές «μάντρες» και τα κτήματα τους και θα μάθουμε για τους «κεχαγιάδες» και την αγροτική ζωή. Θα γευτούμε τοπικά προϊόντα όπως τη Λημνιώτικη φάβα άφκος, τα ασπρομύτικα φασόλια, τα παραδοσιακά τυριά όπως το καλαθάκι και το μελίχλωρο, τα ιδιαίτερα ζυμαρικά φλωμάρια από ντόπιο σταρένιο αλεύρι και το βραβευμένο ελαιόλαδο, συνοδευόμενα με τοπικές ποικιλίες κρασιού.

Καρσάνικο Κέντημα (Καρυά Λευκάδας) - Το λευκαδίτικο κέντημα σε γλυπτό!

Με αφορμή το καρσάνικο κέντημα είχα την έμπνευση να δημιουργήσω γλυπτά με απεικόνιση "μοτίφ" ενός κεντήματος. Παραθέτω το σκεπτικό...