Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Μαλαισία, η χρυσή χερσόνησος!


Η Μαλαισία βρίσκεται στη Ν.Α. Ασία και περιλαμβάνει τη Μαλαϊκή (χερσόνησο), το Σαμπά και το Σαραβάκ (βορειοανατολικό τμήμα της Βόρνεο). Συνορεύει με την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, το Μπρουνέι, τη Σιγκαπούρη και βρέχεται στα δυτικά από τη θάλασσα του πορθμού της Μαλάκας και στα ανατολικά από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πρωτεύουσα είναι η Κουάλα Λαμπούρ. Η έκτασή της είναι 329.750 τ.χλμ. και ο πληθυσμός της 21.800.000 Κινέζοι, Μαλαίοι και Ινδοί. Νόμισμα έχει το ριντζίτ και επίσημο θρήσκευμα το μουσουλμανισμό (53%) [υπάρχουν και βουδιστές (19%)]. Το κλίμα της χώρας είναι θερμοτροπικό με πολλές βροχοπτώσεις. Οι παράκτιες περιοχές πλήττονται από μουσώνες. Επίσημη γλώσσα είναι τη μαλαϊκή (και η αγγλική).


ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Μαλαϊκή χερσόνησος κατοικήθηκε από τα νεολιθικά ακόμη χρόνια και στους ιστορικούς χρόνους αποτέλεσε πέρασμα των διαφόρων λαών κατά τις μετακινήσεις τους από την Ινδία στην Κίνα και αντίστροφα. Ο Πτολεμαίος (2ος αι. μ.Χ.) την ονόμασε «Χρυσή Χερσόνησο», λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και κασσίτερου που διέθετε. Τον 3ο αι. μ.Χ. ιδρύθηκε στην περιοχή το ινδοκινεζικό βασίλειο Φουνάν που από τον 8ο αι. και έπειτα υπάχθηκε στο σουματριανό βασίλειο. Το 13ο αι. οι Τάι κατέλαβαν τις βόρειες περιοχές της χερσονήσου, ενώ στις νότιες κυριάρχησε το βασίλειο της Ιάβας. Ο ισλαμισμός ήρθε στην περιοχή στις αρχές του 14ου αι. και η Μελάκα, στις ακτές του ομώνυμου πορθμού, λόγω της στρατηγικής της θέσης, εξελίχθηκε σε σπουδαίο λιμάνι και έγινε έδρα του σουλτάνου. Το 1511 οι Πορτογάλοι κατέλαβαν τη Μελάκα και παρέμειναν εκεί μέχρι το 1641, οπότε τους εκδίωξαν οι Ολλανδοί. Οι τελευταίοι επέκτειναν σταδιακά την κυριαρχία τους, στα τέλη όμως του 18ου αι. η συμμαχία τους με τους Γάλλους έδωσε αφορμή στις βρετανικές δυνάμεις να καταλάβουν τη Μελάκα. Στις 13 Αυγούστου 1814 υπογράφτηκε στο Λονδίνο συνθήκη, βάσει της οποίας η Μαλαϊκή χερσόνησος εκχωρούνταν στους Άγγλους και τα νησιά, μαζί με τη Μελάκα, στους Ολλανδούς. Το 1824, οι Ολλανδοί παραχώρησαν τη Μελάκα οριστικά στους Άγγλους. Το 1888 οι περιφέρειες Σαραβάκ και Σαμπά στη βόρεια Βόρνεο αποτέλεσαν βρετανικά προτεκτοράτα. Το 1896 τέσσερα από τα μικρά ανεξάρτητα κράτη της Μελάκα τέθηκαν υπό βρετανική διοίκηση και αποτέλεσαν τα Ομόσπονδα Μαλαϊκά Κράτη, με έδρα την Κουάλα Λαμπούρ. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο οι Ιάπωνες κατέλαβαν ολόκληρη τη Μαλαϊκή χερσόνησο. Εναντίον τους οργανώθηκε ισχυρό αντιστασιακό κίνημα. Ύστερα από την ήττα της Ιαπωνίας, οι Βρετανοί ανακατέλαβαν τη Μαλαισία, το Σεπτέμβριο του 1945. Το 1946 οι Βρετανοί δημιούργησαν τη Μαλαισιακή Ένωση και στις αρχές του 1948 ιδρύθηκε η Μαλαισιακή Ομοσπονδία, η οποία διατήρησε τα δικαιώματα των Μαλαισίων και επέβαλε στους Κινέζους και Ινδούς εργάτες της χώρας τη μαλαισιανή υπηκοότητα. Το 1956 παραχωρήθηκε στη Μαλαισία πλήρες καθεστώς αυτοκυβέρνησης και στις 31 Αυγούστου 1957 η χώρα ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη. Το 1961 ο πρώτος πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Αμπντούλ Ραχμάν, πρότεινε τη δημιουργία μιας Μαλαισιακής Ομοσπονδίας αποτελούμενη από τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, το Σαραβάκ, το Σαμπά και το Μπρουνέι. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1963 ανακηρύχτηκε η ίδρυση της Μαλαισιακής Ομοσπονδίας (χωρίς τη συμμετοχή του Μπρουνέι). Η Σιγκαπούρη αποσχίστηκε από την Ομοσπονδία και στις 9 Αυγούστου 1965 ανακήρυξε την ανεξαρτησία της. Τα επόμενα χρόνια οι προστριβές μεταξύ Μαλαίων και Κινέζων οδήγησαν σε συχνές ταραχές.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Μαλαισία είναι χώρα γεωργική. Τα τροπικά δάση της περιέχουν πολύτιμη ξυλεία (κυρίως στο Σαραβάκ). Παράγει το περίφημο φοινικέλαιο, ρύζι, τροπικά φρούτα και μπαχαρικά (ιδιαίτερα πιπέρι). Έχει μεγάλη παραγωγή καουτσούκ και σημαντική κτηνοτροφική παραγωγή. Το υπέδαφός της είναι πλούσιο σε μεταλλεύματα, κυρίως κασσίτερο, άριστης ποιότητας σιδερομετάλλευμα, χρυσό, άργυρο, μαγγάνιο. Ακόμη εξορύσσει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και βωξίτες. Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί πολλές βιομηχανίες παραγωγής ηλεκτρονικών από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Το αυτοκίνητο Πρότον αποτελεί εθνική και διεθνή επιτυχία. Διαθέτει βαριά βιομηχανία, όπως χαλυβουργία, βιομηχανία καουτσούκ και ελαστικών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο λαϊκός πολιτισμός της χώρας είναι πολύ πλούσιος. Αυτό οφείλεται στο ότι αποτελεί σύνθεση διαφορετικών παραδόσεων και πολλών γλωσσικών και θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων των επιμέρους πληθυσμιακών ομάδων που κατοικούν στη χώρα (Κινέζοι, Ινδοί, Μαλαίοι). Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η λαϊκή μουσική, ο χορός, η λαϊκή ζωγραφική, η χαρακτική, η υφαντουργία και η αρχιτεκτονική, περίτεχνα έργα της οποίας μπορεί να θαυμάσει κανείς σήμερα στα πολυάριθμα μουσεία της χώρας. Τα τρία μεγαλύτερα μουσεία της χώρας είναι το Εθνικό Μουσείο στην Κουάλα Λουμπούρ, το οποίο φιλοξενεί σκηνικά του παραδοσιακού κινεζικού θεάτρου και πολλά αρχαιολογικά και εθνογραφικά ευρήματα, το Μουσείο Σαμπάχ στην Κότα Κιναμπαλού (Σαμπά) και το Μουσείο Σαραβάκ στην Κούτσινγκ, το οποίο στεγάζει μια εθνογραφική συλλογή της Βόρνεο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Κουάλα Λαμπούρ: Η πρωτεύουσα της Μαλαισίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. H αρχιτεκτονική της είναι ένα μίγμα αποικιοκρατίας, ασιατικών παραδόσεων, ισλαμικών εμπνεύσεων, σύγχρονης, και μεταμοντέρνας τεχνοτροπίας. Η οικία του βασιλιά της Μαλαισίας, Istana Negara, βρίσκεται στην Κουάλα Λαμπούρ. Η πόλη είναι επίσης το πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Μαλαισίας. Στη δεκαετία του '90, η πόλη φιλοξένησε πολλές διεθνείς αθλητικές, πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας το 1998 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλας 1. Ο τομέας του τουρισμού παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της πόλης. Η Κουάλα Λαμπούρ έχει αναπτυχθεί ως ένας διεθνής προορισμός αγορών με τη μεγάλη ποικιλία των εμπορικών κέντρων και των μεγάλων λεωφόρων που έχουν τους διεθνείς και τοπικούς οίκους.
Στην Κουάλα Λαμπούρ υπάρχουν τα πιο ψηλά δίδυμα κτίρια στον κόσμο, οι δίδυμοι πύργοι Petronas. Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται το Κοινοβούλιο, ο πύργος της Κουάλα Λαμπούρ, το εμπορικό κέντρο Putra, το Dataran Merdeka, το Tugu Negara, το Istana Negara, το Istana Budaya, το μουσουλμανικό τέμενος Masjid Negara και το ομοσπονδιακό μουσουλμανικό τέμενος Muzium Negara, τα ενυδρεία KLCC, το Makam Pahlawan, το Εθνικό Κέντρο Επιστήμης, το Eye on Malaysia, ο Zoo Negara, οι Σπηλιές Batu αλλά και τα κινεζικά πολιτιστικά φεστιβάλ στο ναό Thean Hou και η πομπή Thaipusam στο ναό Sri Mahamariamman.

Υψίπεδα Κάμερον: Τα υψίπεδα του Κάμερον στο κέντρο της Μαλαϊκής με τα μικρά χωριουδάκια, τους καταπράσινους λόφους και τα λιβάδια που διακόπτονται από λωρίδες ζούγκλας σε υψόμετρο 1.800 μ. περίπου, τους καταρράκτες, τα άγρια λουλούδια, τις φυτείες τσαγιού και τις φάρμες είναι από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μαλαισίας.
Λανγκάουι: Το Λανγκάουι είναι ένα αρχιπέλαγος 99 νησιών στα βορειοδυτικά της χερσονήσου της Μαλαισίας και διαθέτει πανέμορφες παραλίες και βραχώδεις οροσειρές. Το 2007, το Λανγκάουι χαρακτηρίστηκε από την UNESCO παγκόσμιο Geopark. Tα τρία κύρια χαρακτηριστικά του είναι το Mount Machincang Cambrian Geoforest Park, το Kilim Geoforest Park και το Pulau Tasik Dayang Bunting. Λανγκάουι σημαίνει το νησί των αετών και πράγματι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία αετών στην περιοχή, ενώ στο Kuah υπάρχει το Eagle Square, μνημείο αετών. Το Λανγκάουι κατακτήθηκε το 1821 από το Σιάμ και οι ταϊλανδικές επιρροές παραμένουν ορατές στον πολιτισμό και τα τρόφιμα, ενώ η ταϊλανδική γλώσσα γίνεται κατανοητή από πολλούς.
Πενάνγκ: Η οργιώδης βλάστηση και οι πανέμορφες παραλίες συνθέτουν την εικόνα του «μαργαριταριού της Μαλαισίας» όπως είναι γνωστό το νησί Πενάνγκ, που βρίσκεται στα δυτικά της Μαλαϊκής. Η πλούσια πολυπολιτισμική ιστορία είναι γεμάτη από αποικιοκρατικές και κινεζικές επιρροές. Από το 1760 το νησί ήταν σταθμός μεταφοράς προϊόντων σε όλο το αρχιπέλαγος. Αν και το Πενάνγκ εξελίχθηκε σε σύγχρονο τουριστικό προορισμό, δεν έχει χάσει τη γοητεία του παρελθόντος, ιδιαίτερα αποτυπωμένη στην πρωτεύουσα Τζορτζ Τάουν, την ωραιότερη πόλη της Μαλαισίας. Θεωρείται η Silicon Valley της περιοχής, δεδομένου ότι η οικονομία του στηρίζεται στις διεθνείς εταιρίες ηλεκτρονικών. Τα γραφικά μικρά αμαξίδια, τρισό (trishaw), είναι ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης. Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης καταλαμβάνει η Chinatown, επειδή οι Κινέζοι αποτελούν το 59% του πληθυσμού στο νησί. Ανάμεσα στα πάμπολλα αξιοθέατα του νησιού είναι ο πύργος του ρολογιού και το Fort Cornwallis, το σημείο που αποβιβάστηκε για πρώτη φορά ο Francis Light, το δημαρχείο Jalan Padang Kota που είναι διακοσμημένο με κίονες κορινθιακού ρυθμού, η Little India με τους παραδοσιακούς Ινδούς εμπόρους και το Khoo Kongsi, ένα αριστούργημα κινεζικής αρχιτεκτονικής. Επίσης το κινέζικο τέμπλο Kuan Yin στη Jalan Kapitan Kling, κτίσμα του 1800, που είναι γνωστό ως το τέμπλο της Θεάς της Συμπόνιας, το Sri Mariamman Temple στη Lebuh Queen, το μουσουλμανικό τέμενος Kapitan Kling Mosque κτισμένο στις αρχές του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την ισλαμική αρχιτεκτονική, το τέμενος Acheen St. Mosque, του 1792, τo Wat Chayanamangkalaran, ταϊλανδικός ναός με το 33 μ. άγαλμα του Βούδα και ο λόφος Penang Hill. Ο μεγαλύτερος βουδιστικός ναός της Μαλαισίας, με την 30 μ. παγόδα Ten Thousand Buddha, που αποτελεί συνδυασμό κινεζικής, ταϊλανδικής και βιρμανικής αρχιτεκτονικής. Οι Botanical Gardens, γνωστοί και ως Waterfall Gardens του 1884. Ο κήπος Bukit Jambul Orchid, ο Hisbiscus and Reptile Garden, η Penang Butterfly Farm, το Fisheries Department Research Institute Aquarium, ο ναός Kek Lok Si ο μεγαλύτερος βουδιστικός ναός στη νοτιοανατολική Ασία, η γέφυρα Penang Bridge, ο ναός Snake Temple. Επίσης το μουσείο War Museum, ο Tropical Spice Garden και το Cheong Fatt Tze's Mansion.

Γούρι 2025: Τα δέντρα που κάηκαν, τα δέντρα που μεγαλώνουν

  Το φετινό μου γούρι (2025) δημιουργήθηκε σε μια στιγμή παρόρμησης στην ανάμνηση των δέντρων που κάηκαν το καλοκαίρι του 2024 (και δυστυχώς...