Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Μαλδίβες, ζήσε το όνειρο!


ωτό: http://www.smileacadimos.gr)
Η Δημοκρατία των Μαλδίβων είναι ένα αρχιπέλαγος 1.190 μικρών κοραλλιογενών νησιών στον Ινδικό ωκεανό συγκεντρωμένα σε 26 ατόλες (80 νησιά είναι resorts και 200 κατοικούνται), νοτιοδυτικά της Σρι Λάνκα. Το συνολικό μήκος της ζώνης στην οποία εκτείνονται φτάνει τα 765 χλμ. και το πλάτος τα 130 χλμ. Τα νησιά περιβάλλονται από κοραλλιογενείς υφάλους, οι οποίοι τα προστατεύουν από τους μουσώνες. Έχουν έκταση 300 τετρ. χλμ., πληθυσμό 329.000 κατοίκους και νόμισμα τη ρουπία. Πρωτεύουσα και μοναδική πόλη είναι η Μάλη. Επίσημη θρησκεία είναι ο ισλαμισμός, ο οποίος εισήχθη στη χώρα το 12ο αιώνα. Οι Μαλδίβες βρίσκονται πολύ κοντά στον Ισημερινό και έχουν τροπικό και υγρό κλίμα, το οποίο επηρεάζεται από τους μουσώνες. Η θερμοκρασία παραμένει σταθερή όλο το χρόνο. Λόγω της περιορισμένης έκτασης των νησιών το οδικό δίκτυο είναι μικρό. Η επικοινωνία γίνεται με μικρά πλοιάρια και βάρκες. Το μεγαλύτερο λιμάνι των Μαλδίβων βρίσκεται στη Μάλη. Το διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται στο νησί Χουλούλε, κοντά στη Μάλη.
Επίσημη γλώσσα των Μαλδίβων είναι η ντιβέι. Πολλοί κάτοικοι μιλούν και την αγγλική, κυρίως όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, τις επιχειρήσεις και το εμπόριο.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι Μαλδίβες είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα και η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην αλιεία και τον τουρισμό. Το κυριότερο αγροτικό προϊόν που παράγει είναι η ινδική καρύδα. Η αλιεία αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της οικονομίας. Αλιεύονται μεγάλες ποσότητες τόνου, καθώς επίσης κοράλλια και διάφορα οστρακόδερμα. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες πηγές συναλλάγματος.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Τα νησιά κατοικήθηκαν για πρώτη φορά τον 5ο αι. π.Χ. από λαούς που προέρχονταν από τη νότια Ινδία και τη Σρι Λάνκα (Κεϋλάνη). Για πολλούς αιώνες δέχτηκαν τις επιδρομές Αράβων και Αφρικανών εμπόρων, ένας από τους οποίους, σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, εισήγαγε στη χώρα τον ισλαμισμό. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στα νησιά ήταν οι Πορτογάλοι, οι οποίοι το 1558 εγκαταστάθηκαν στη Μάλη και παρέμειναν εκεί μέχρι το 1573. Κατά τον 17ο αι. οι Μαλδίβες αποτελούσαν σουλτανάτο και τελούσαν υπό την προστασία των Ολλανδών ηγεμόνων της Κεϋλάνης. Μετά την κατάληψη της Κεϋλάνης από τους Βρετανούς, έγιναν βρετανικό προτεκτοράτο το 1887. Στις αρχές του 20ού αι. τα νησιά εξακολουθούσαν να αποτελούν σουλτανάτο, παρόλο που το 1932 ψηφίστηκε το πρώτο δημοκρατικό Σύνταγμα. Στις 26 Ιουλίου του 1965 απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Μ. Βρετανία και το 1968 ανακηρύχτηκαν ανεξάρτητη δημοκρατία και καταργήθηκε το σουλτανάτο. Το 1976 αποχώρησαν από τα νησιά τα τελευταία βρετανικά στρατεύματα.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οι Μαλδίβες έχουν επηρεαστεί από διάφορους πολιτισμούς, οι σημαντικότεροι των οποίων είναι εκείνος της Σρι Λάνκα και της νότιας Ινδίας, αλλά έχουν και μερικά στοιχεία αφρικανικής προέλευσης από τους σκλάβους που έφτασαν εκεί στο παρελθόν. Πρόκειται για αυστηρή ισλαμική κοινωνία όπου επιβάλλονται σκληρές ποινές σε κακοποιούς με φυλάκιση σε απομακρυσμένα νησιά.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Πρωτεύουσα και μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας είναι η Μάλη, χτισμένη στη βορειοανατολική ακτή του ομώνυμου νησιού. Είναι το σημαντικότερο διοικητικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Τα πιο αξιοθέατα σημεία είναι το Ισλαμικό Κέντρο, ένα ζωντανό αρχιτεκτονικό ορόσημο της Μάλη. Η τοπική αγορά ψαριών στη βόρεια προκυμαία. Το Huskuru Miskiiy ή το μουσουλμανικό τέμενος του 17ου αι. Το Hukuru Miskiiy, ένα παλάτι που χτίστηκε το 1906 από το σουλτάνο. Το Εθνικό Μουσείο.
Οι Μαλδίβες είναι κυρίως γνωστές για την καταπληκτική θάλασσα και τη μεγάλη ποικιλία τροπικών ψαριών. Τα νησιά που επισκέπτονται οι επισκέπτες δεν είναι αυτά στα οποία ζουν οι κάτοικοι. Χιλιάδες Ευρωπαίοι τουρίστες επισκέπτονται κατά τους χειμερινούς μήνες τις Μαλδίβες για να απολαύσουν το ζεστό καιρό, την καθαρή θάλασσα και τις απέραντες αμμουδερές παραλίες. Τα πιο δημοφιλή νησιά είναι η Μάλη, το Σουβαντίβα και το Τιλαντουμάτι.

Η βασική δραστηριότητα στις Μαλβίδες είναι η κατάδυση με σκάφανδρα. Οι ατόλες έχουν εκατοντάδες κοραλλιογενείς υφάλους που βρίσκονται χιλιομέτρα μακριά από οποιαδήποτε κατοικημένη περιοχή με αποτέλεσμα η διαύγεια του νερού να είναι άριστη και η υποθαλάσσια ζωή άφθονη.