Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Ινδία, η μακρινή χερσόνησος





Η Δημοκρατία της Ινδίας βρίσκεται στη νότια Ασία και είναι η κυριότερη χώρα της Ινδικής χερσονήσου. Εκτείνεται ανάμεσα στα Ιμαλάια και τον Ινδικό ωκεανό και συνορεύει ανατολικά με το Πακιστάν, βόρεια με την Κίνα, ενώ δυτικά βρέχεται από την Αραβική θάλασσα. Πρωτεύουσά της είναι το Νέο Δελχί. Έχει πληθυσμό 1.130 εκατ. κατοίκους και νόμισμα τη ρουπία. Στο θρήσκευμα είναι κυρίως ινδουιστές (83%) και μουσουλμάνοι (11%). Το συγκοινωνιακό δίκτυο (τρένα, αυτοκινητόδρομοι, ποταμόπλοια στο Γάγγη) είναι ανεπαρκές και προβληματικό. Οι ιδιωτικές μεταφορές γίνονται με ποδήλατα «ρίκ-σοου» που έχουν κάθισμα και τρίκυκλα (bajai). Η χώρα διαιρείται σε τρία κύρια φυσικά διαμερίσματα: Το βόρειο μεγάλο ορεινό τείχος, που αποτελείται κυρίως από τα Ιμαλάια και τις απολήξεις του, τη μεγάλη χαμηλή πεδιάδα, που βρίσκεται νότια του ορεινού τείχους και διαρρέεται από τους μεγάλους ποταμούς Γάγγη και Βραχμαπούτρα (γι' αυτό ονομάζεται Ινδογαγγική) και το νότιο μεγάλο οροπέδιο που ονομάζεται Ντεκάν και καταλήγει στο ακρωτήριο Κομορίν. Το κλίμα της επηρεάζεται από τους ετήσιους ανέμους μουσώνες (μουσούν). Διακρίνεται κυρίως για τον ήπιο και χωρίς πολλές βροχές χειμώνα, τη θερμή και ξερή άνοιξη και το υγρό, τροπικό καλοκαίρι. Η βλάστηση της Ινδίας μοιάζει με την αφρικανική.

Ιστορία
Σύμφωνα με τις Βέδδες (ιερά βιβλία) γύρω στο 2.000 π.Χ. αναπτύχθηκε στις όχθες του Ινδού ποταμού ο πρώτος σημαντικός πολιτισμός της Ινδίας. Κατά τον Μεγασθένη, στην αρχαιότητα η Ινδία ήταν χωρισμένη σε 118 βασίλεια και ο λαός του κάθε βασιλείου διαιρούνταν σε 7 τάξεις (ή κάστες) δηλαδή τους ιερείς (βραχμάνες), τους γεωργούς, τους βοσκούς, τους τεχνίτες, τους στρατιώτες, τους επόπτες και τους συμβούλους του βασιλιά. Για πρώτη φορά οι Ινδοί ήρθαν σ' επαφή με το δυτικό κόσμο με την εισβολή του Δαρείου το 517 π.Χ., η προέλαση όμως του Μεγάλου Αλέξανδρου μέχρι τον Ινδό ποταμό συνετέλεσε στην «αμεσότερη» επαφή. Μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου δημιουργήθηκαν ινδικά κρατίδια με Έλληνες ηγεμόνες που διατηρήθηκαν μέχρι το 50 π.Χ. (κατά την περίοδο αυτή διαδόθηκε ο βουδισμός). Το 711 μ.Χ. εισέβαλαν για πρώτη φορά οι μουσουλμάνοι και υπόταξαν τα κρατίδια γύρω από τον Ινδό. Στις αρχές του 14ου αιώνα οι Μογγόλοι αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνοι αντίπαλοι των μουσουλμάνων ηγεμόνων. Στο τέλος του 14ου αιώνα εισέβαλε στην Ινδία ο Ταμερλάνος που λεηλάτησε και κατάστρεψε τα πάντα. Μετά τους Τατάρους ακολούθησε η επικράτηση των Μογγόλων που τη διαδέχθηκε η ευρωπαϊκή. Πρώτοι οι Πορτογάλοι με τον Βάσκο ντα Γκάμα θεμελίωσαν την πορτογαλική κυριαρχία. Στις αρχές του 17ου αιώνα αντικατέστησαν τους Πορτογάλους οι Ολλανδοί και κυρίως οι Άγγλοι. Αυτοί, με την «Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών», απέκτησαν σημαντικά προνόμια στην Ινδία. Αφού αντιμετώπισαν τις εξεγέρσεις των ιθαγενών, καθαίρεσαν τον τελευταίο Μογγόλο ηγεμόνα το 1857 και μεταβίβασαν την εξουσία από την «Εταιρεία των Ανατολικών Ινδιών» στο αγγλικό στέμμα. Ακολούθησαν ακούραστες προσπάθειες των Ινδών ν' απαλλαγούν από την αγγλική κυριαρχία. Το 1885 ιδρύθηκε το «Ινδικό Εθνικό Κογκρέσο» με σκοπό την απελευθέρωση της Ινδίας. Κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ινδοί πολέμησαν στο πλευρό των Άγγλων πιστεύοντας ότι η λήξη του πολέμου θα σήμαινε την ανεξαρτησία τους. Επικεφαλής του κινήματος «Φύγετε από την Ινδία» ήταν ο Μαχάτμα Γκάντι, που επιδίωξε να εξαναγκάσει τους Άγγλους να δεχτούν το αίτημα των συμπατριωτών του για ανεξαρτησία με την «παθητική αντίσταση». Τέλος, μετά από μακρές και δυσχερείς διαπραγματεύσεις, το 1947 η Ινδία χωρίστηκε σε δύο αυτόνομα κράτη: το Πακιστάν και την Ινδική Δημοκρατία.
Επίσημες γλώσσες της Ινδίας είναι η χιντί και η αγγλική.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αρχιτεκτονική στη Ινδία είναι γλυπτική σε μεγάλη κλίμακα. Ελάχιστα δείγματα επέζησαν από τις πρώτες κατασκευές της ινδικής αρχιτεκτονικής και αυτό γιατί τα περισσότερα ήταν ξύλινες κατασκευές. Η χρησιμοποίηση της πλίνθου αρχίζει να εδραιώνεται από τον 6ο αιώνα π.Χ. και χρησιμοποιείται κυρίως σε ναούς και μοναστικές κατοικίες. Την περίοδο των Μαουρία κάνουν την εμφάνισή τους οι στούπας (θολοειδής τύμβοι, όπου μέσα τους φυλάσσονταν ιερά λείψανα). Οι σπηλαιοειδείς ναοί της πρώιμης ινδικής περιόδου περιέχουν εσωτερικά και μοναστήρια. Και ενώ η πρόσοψη μιμείται συνήθως ένα πολυώροφο κτίριο, στην πραγματικότητα, ήταν ένας όροφος. Παράλληλα αρχίζουν να εμφανίζονται πύλες, αψίδες, τοξωτές θύρες και παράθυρα που αποτελούσαν πολύ σημαντικά στοιχεία του αρχιτεκτονικού διακόσμου. Τα σκαλιστά κομψοτεχνήματα γινόταν αφού πρώτα τελείωνε η τοποθέτηση των πετρών. Ο λαός της Ινδίας διαθέτει έντονο φιλοσοφικό πνεύμα που δεν εκφράζεται μόνο με μια θεωρητική και διανοητική απασχόληση, αλλά και με μια πρακτική στάση, με έναν τρόπο ζωής. Το πιο γνωστό παράδειγμα αυτής της «πρακτικά εφαρμοσμένης» φιλοσοφικής στάσης είναι ο Γκάντι και στις μέρες μας η παγκόσμια διαδεδομένη γιόγκα. Στη Βομβάη εδρεύει το Bollywood με τη μεγαλύτερη παραγωγή ταινιών στον κόσμο. Η κουζίνα της Ινδίας βασίζεται στα μπαχαρικά. Ένα απλό κοτόπουλο με κρέμα ινδικής καρύδας, κανέλα, γαρίφαλο, κάρδαμο, τζίντζερ, κάρυ, καυτερό πιπέρι και γιαούρτι παίρνει αφροδισιακή γεύση. Η επαφή με την Ινδία βάζει τον ταξιδιώτη σε άλλη διάσταση. Η είσοδος στα ινδικά souk, το ανακάτεμα με τον κόσμο, τα παραδοσιακά ρούχα και έπιπλα, τα σάρι, οι ινδικές γεύσεις, η μαγεία των χρωμάτων και αρωμάτων. Το αρωματικό τσάι και τα video clip από ταινίες Bollywood. Οι ινδές χορεύτριες που χορεύουν υπό τους ήχους ζωντανής ινδικής μουσικής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ινδία είναι χώρα γεωργική και βιομηχανική. Παράγει ρύζι, κεχρί, κριθάρι, σουσάμι, λινάρι, κάνναβη, ιούτη (γιούτα), ζαχαροκάλαμο και τσάι. Τα δάση της παρέχουν πολύτιμη ξυλεία (έβενος σάνταζο), ενώ τα ορυχεία βωξίτη τροφοδοτούν τη βιομηχανία αλουμινίου. Αναπτυγμένες επίσης είναι η υφαντουργία, η σιδηρουργία, η υδροηλεκτρική παραγωγή, το εμπόριο. Διατρέφει λίγα πρόβατα, άλογα, καμήλες, χοιρινά, ελέφαντες. Συγχρόνως υπάρχουν 176 εκατομμύρια βόδια και 51 εκατομμύρια βουβάλια τα οποία όμως δεν καταναλώνουν γιατί αυτό αντιτίθεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις των ινδουιστών. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν το 1991, έχουν θέσει την Ινδία στην τροχιά της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης που χρειάζεται για να ανακουφίσει τμήματα του πληθυσμού από τη φτώχεια. Η Ινδία μεταμορφώθηκε από μια παραδοσιακά αγροτική χώρα σε μια χώρα με αναπτυγμένο τον τριτογενή τομέα, δίνοντας βαρύτητα στους τομείς της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των φαρμακευτικών προϊόντων. Η παρουσία πετρελαιοπηγών και φυσικού αερίου έχουν δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της. Διαθέτει πλέον μια ανθηρή μεσαία οικονομική τάξη και έχει κάνει άλματα στον τεχνολογικό τομέα. Ο τουρισμός για την Ινδία είναι η έκτη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος. Συνεχώς χτίζονται πολυτελή ξενοδοχεία και αναπτύσσεται ο τουρισμός της άγριας φύσης και της περιπέτειας σε συνδυασμό με εκείνον της αρχιτεκτονικής και θρησκευτικής μεγαλοπρέπειας.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Νέο Δελχί: Τα κυριότερα μνημεία της πόλης είναι ο μιναρές Qutab, ο ναός Κρίσνα, το Μαυσωλείο Humayun, αντιπροσωπευτικό δείγμα ινδό-μογγολικής αρχιτεκτονικής, το Rashtrapati Bhawan, (σήμερα Προεδρικό Μέγαρο), η Βουλή και η Πύλη της Ινδίας (ύψος 42 μ.). Στο Παλιό Δελχί υπάρχει το Κόκκινο Κάστρο, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα από κόκκινο αμμόλιθο, το Raj Ghat, μνημείο-μουσείο αφιερωμένο στον Μαχάτμα Γκάντι, και το μεγαλύτερο τζαμί της Ινδίας, Jama Masjid. Ακόμη υπάρχουν μεγάλες αγορές όπως οι Connaught Place, Janpath market, Hauz Khass Colony, Khari Baoli, Kinari Bazar, Meena bazaar, Dilli Haat και Chandni Chowk.
Μπενάρες ή Βαρανάσι: Το Sarnath (πρωτοδίδαξε ο Βούδας). Εκεί υπάρχουν τα ερείπια, ο Βουδιστικός Ναός, η Stupa και το Μουσείο, οι ναοί Bharat Mata, Durga, Tulsi Manas Mandir, το ινδουιστικό μοναστήρι Banaras και το τζαμί του μογγόλου αυτοκράτορα Aurangzeb.
Άγκρα: Το Taj Mahal που κτίστηκε από τον Shah Jahan για τη βασίλισσα του Mumtaz Mahal, το ομώνυμο φρούριο της πόλης και ο τάφος του Ιtmad Ud Daula γνωστός σαν μικρό Taj είναι θαυμαστά κτίρια.
Τζαϊπούρ: Γνωστή και ως «Ροζ Πόλη» με την αρχαία πρωτεύουσα Αμπέρ και το ομώνυμο παλάτι-φρούριο με τις πολυτελείς αίθουσές του, εντυπωσιακότερη των οποίων είναι η αίθουσα με τους καθρέφτες. Τα ανάκτορα του Τζαϊπούρ, κλασικό δείγμα μογγολικής και ρατζαστάνι αρχιτεκτονικής με την αίθουσα των όπλων, το αστεροσκοπείο Jantar Mantar, ένα από τα πέντε που έκτισε ο Sawai Jai Singh και το μεγαλύτερο και ακριβέστερο όλων μέχρι σήμερα, και το πενταόροφο ανάκτορο Hawa Majal ή Παλάτι των Ανέμων του 1799.
Φωτό: Γιώργος Χαριτάκης

Καρσάνικο Κέντημα (Καρυά Λευκάδας) - Το λευκαδίτικο κέντημα σε γλυπτό!

Με αφορμή το καρσάνικο κέντημα είχα την έμπνευση να δημιουργήσω γλυπτά με απεικόνιση "μοτίφ" ενός κεντήματος. Παραθέτω το σκεπτικό...