Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Δομινικανή Δημοκρατία



Δομινικανή Δημοκρατία

Η Δομινικανή Δημοκρατία ή Άγιος Δομίνικος είναι ανεξάρτητο κράτος της Καραϊβικής και βρίσκεται 970 χλμ. νοτιοανατολικά της Φλόριντα. Καταλαμβάνει το ανατολικό τμήμα του νησιού Ισπανιόλα. Δυτικά συνορεύει με την Αϊτή, ενώ ανατολικά, νότια και βόρεια βρέχεται από την Καραϊβική. Ο δίαυλος Μόνα στα ανατολικά χωρίζει τη Δομινικανή Δημοκρατία από το Πουέρτο Ρίκο. Έχει συνολική έκταση 48.730 τ.χλμ., πληθυσμό περίπου 8.700.000 κατοίκους και νόμισμα το δομινικανό πέσο. Η πλειονότητα των κατοίκων της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι καθολικοί. Πρωτεύουσά της είναι το Σάντο Ντομίνγκο (Άγιος Δομίνικος). Το κλίμα της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι τροπικό, με ήπια όμως χαρακτηριστικά, λόγω της επίδρασης της θάλασσας. Το νησί συχνά πλήττεται από τροπικές καταιγίδες και τυφώνες.


Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι μια ορεινή χώρα, με εύφορες και καλά αρδευόμενες κοιλάδες. Το 80% του εδάφους της καλύπτεται από οροσειρές. Κυριότεροι ποταμοί είναι ο Γιακί δελ Νόρτε και ο Γιουνά. Μεγαλύτερη από τις λίμνες είναι η αλμυρή λίμνη Ενρικίγιο, η επιφάνεια της οποίας βρίσκεται 44 μέτρα χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας. Οι κάτοικοι είναι μιγάδες (73%), λευκοί (16%), κυρίως Ισπανοί, και μαύροι (11%).
Επίσημη γλώσσα της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι η ισπανική. Επίσης χρησιμοποιείται η αγγλική, η γαλλική και η πορτογαλική, κυρίως στις επιχειρήσεις.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι μια φτωχή χώρα με μεγάλα ποσοστά ανεργίας και υψηλό πληθωρισμό. Η οικονομία της βασίζεται κυρίως στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στην παραγωγή ζάχαρης, καθώς και στην εκμετάλλευση του υπεδάφους της. Καλλιεργείται το ζαχαροκάλαμο, ο καφές, το κακάο, ο καπνός, οι μπανάνες, το ρύζι, το καλαμπόκι, τα φασόλια, οι πατάτες. 
Επίσης εκτρέφονται βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα και πουλερικά. Το αγροτικό εισόδημα της χώρας συμπληρώνεται από την εκμετάλλευση των δασών και την αλιεία. Από το υπέδαφος της Δομινικανής Δημοκρατίας εξορύσσονται κυρίως σιδηρομεταλλεύματα, βωξίτης, νικέλιο, χρυσός και ασήμι. Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικότατη πηγή εισοδήματος. Το οδικό δίκτυο είναι φτωχό, ενώ οι σιδηρόδρομοι χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταφορά μεταλλευμάτων και ζάχαρης. Κυριότερα λιμάνια είναι η πρωτεύουσα Σάντο Ντομίνγκο, το Σαν Πέδρο ντε Μακορίς και το Πουέρτο Πλάτα. Το σημαντικότερο από τα 4 αεροδρόμια της χώρας βρίσκεται στο Σάντο Ντομίνγκο.

ΙΣΤΟΡΙΑ 
Όταν το 1492 ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάστηκε στο νησί Ισπανιόλα, κατοικούσαν σ’ αυτό Ινδιάνοι. Η πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας, Σάντο Ντομίνγκο, ιδρύθηκε το 1496 και αποτελεί την παλιότερη πόλη Ευρωπαίων στο Νέο Κόσμο. Η σημερινή Δομινικανή Δημοκρατία απέκτησε ξεχωριστή διοικητική υπόσταση το 1697, όταν η Ισπανιόλα μοιράστηκε ανάμεσα στους Γάλλους, που πήραν το ανατολικό τμήμα του νησιού, και τους Ισπανούς, που πήραν το δυτικό. Η οριστική οριοθέτηση των δύο τμημάτων πραγματοποιήθηκε το 1776 με τη συνθήκη του Αρανχούεθ. Το 1795 η Ισπανία παραχώρησε το ανατολικό τμήμα της Ισπανιόλα στη Γαλλία. Το 1801 μια μεγάλη εξέγερση δούλων υπό την ηγεσία του Αϊτινού Τουσέν Λουβερτίρ έδιωξε τους Γάλλους από το νησί. Η Ισπανία και η Γαλλία συνεργάστηκαν για να καταστείλουν την εξέγερση και το 1803 ανέκτησαν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Ισπανιόλα. Το 1814, με τη συνθήκη του Παρισιού, το ανατολικό τμήμα του νησιού πέρασε πάλι στην ισπανική κυριαρχία. Μια επανάσταση των δημοκρατικών το 1821 κατέληξε στην ανακήρυξη της Δημοκρατίας του Αγίου Δομίνικου. Μετά την εισβολή των Αϊτινών το 1822, ολόκληρη η Ισπανιόλα πέρασε σε αϊτινή διοίκηση, ως το 1844, οπότε μια επιτυχής επανάσταση εναντίον των Αϊτινών κατέληξε στην ίδρυση της Δομινικανής Δημοκρατίας. Ο διαρκής κίνδυνος της εισβολής των στρατευμάτων της Αϊτής οδήγησε τη Δομινικανή Δημοκρατία στην προστασία της Ισπανίας, το 1861. Τέσσερα χρόνια αργότερα η χώρα απέκτησε, οριστικά πια, την ανεξαρτησία της. Από το 1916 ως το 1924 η χώρα βρέθηκε υπό αμερικανική κατοχή. Τον Αύγουστο του 1962 ψηφίστηκε νέο Σύνταγμα και στις εκλογές που ακολούθησαν, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, κέρδισε το αριστερό Δομινικανικό Επαναστατικό Κόμμα. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 προχώρησε ο εκδημοκρατισμός των θεσμών της Δομινικανής Δημοκρατίας, όμως τα οικονομικά προβλήματα της χώρας έγιναν συχνά η αιτία βίαιων κοινωνικών αναταραχών.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο πολιτισμός της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι ένα μίγμα των Ευρωπαίων αποίκων, των Tainos και των Αφρικανών. Τα πολιτιστικά στοιχεία των Αφρικανών και Taino διακρίνονται στην κουζίνα, την οικογενειακή δομή, τη θρησκεία και τη μουσική. Η κουζίνα της Δομινικανής Δημοκρατίας είναι ένας συνδυασμός των επιρροών που δέχτηκε. Το μεσημεριανό γεύμα αποτελείται συνήθως από κάποιο είδος κρέατος (κοτόπουλο, χοιρινό ή ψάρι), ρύζι, φασόλια και μία μερίδα σαλάτα. Το La Bandera είναι το δημοφιλέστερο πιάτο και αποτελείται από ψημένο κοτόπουλο, άσπρο ρύζι και κόκκινα φασόλια. Στη Δομινικανή Δημοκρατία λειτουργούν τρία ΑΕΙ, ένα από τα οποία, το Πανεπιστήμιο του Αγίου Δομίνικου, είναι το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής. Η Δομινικανή Δημοκρατία είναι γνωστή για τη δημιουργία της μουσικής Merengue η οποία έγινε δημοφιλής στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του ’80 και του ’90. Το μπέιζμπολ είναι το δημοφιλέστερο άθλημα. Μετά τις ΗΠΑ, η Δομινικανή Δημοκρατία έχει το μεγαλύτερο αριθμό παικτών μπέιζμπολ στο MLB. Επίσης το μποξ είναι ένα σημαντικό άθλημα και η χώρα έχει πολλούς παγκόσμιους αθλητές.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Santo Domingo

Το Σάντο Ντομίνγκο είναι η πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Η παλαιά πόλη έχει κηρυχτεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η πλούσια πολιτιστική, αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική κληρονομιά του Σάντο Ντομίνγκο δεν έχει επηρεαστεί από τους τουρίστες. Η αποικιακή περιοχή του Σάντο Ντομίνγκο είναι η πρώτη σημαντική ευρωπαϊκή εγκατάσταση στο Νέο Κόσμο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αρχιτεκτονικής του 15ου και 16ου αιώνα: Το οχυρό Ozama και ο καθεδρικός ναός Alcazar de Colon. Η λεωφόρος La Atarrazana έχει πολλά ρομαντικά υπαίθρια cafe με μια καταπληκτική θέα στην περιοχή Alcazar και στον κόλπο. To Pat e Palo λειτουργεί από το 1505. H λεωφόρος Malecon στην προκυμαία έχει αρκετά ξενοδοχεία, λέσχες, μικρά εστιατόρια, club και cafe. H Plaza de la Cultura έχει το εθνικό θέατρο και πέντε μουσεία, ενώ το σύγχρονο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης είναι το μεγαλύτερο στην Καραϊβική. Αν θέλετε να δείτε την κοσμοπολίτικη πλευρά του Σάντο Ντομίνγκο, επισκεφτείτε τις γειτονιές Piantini και Naco. Επίσης το Parque Mirador Sur είναι ένα εντυπωσιακό πάρκο στην ακτή, όπως και ο Jardin Botanico. Τα Tres Ojos ή Τρία Μάτια, μια σειρά σπηλαίων με ανοικτή στέγη και υπόγειες λίμνες, ο Faro a Colon, ένας τεράστιος φάρος, το μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου και το Santo Domingo Aquarium είναι πολύ εντυπωσιακά. Τα μουσεία στο αποικιακό τμήμα της πόλης είναι: Το Alcαzar de Colοn, το Ναυτικό Μουσείο των Atarazanas, το Μουσείο των Casas Reales, ο Κόσμος του Μουσείου Ambar, το Μουσείο του Duarte, το Μουσείο της Εθνικής Ιστορίας, το Μουσείο του Δομινικανού, το Μουσείο της Μοντέρνας Τέχνης και το Εθνικό Μουσείο της Ιστορίας και της Γεωγραφίας.

Punta Cana

Το Punta Cana είναι μια περιοχή στην ανατολικότερη άκρη της Δομινικανής Δημοκρατίας με αμμώδεις άσπρες παραλίες. Τοποθετημένο στην επαρχία του La Altagracia, βρίσκεται κοντά σε σημαντικές παραθεριστικές περιοχές όπως το Bαvaro και το Uvero Alto και είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Καραϊβική. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι: Altos de Chavon: Ένα χωριό καλλιτεχνών που μοιάζει με μεσογειακή πόλη του 16ου αιώνα. Έχει αμφιθέατρο, αρχαιολογικό μουσείο και εργαστήρια τεχνών. Bavaro Runners: Το σαφάρι είναι πολύ δημοφιλές στην περιοχή. Manati Park: Για τους λάτρεις των ζώων, αυτό το πάρκο έχει εξωτικά ψάρια, άλογα, παπαγάλους και υπάρχει η δυνατότητα να κολυμπήσει κανείς μαζί με δελφίνια!

Puerto Plata

Το Puerto Plata είναι βόρεια επαρχία της Δομινικανής Δημοκρατίας. Έχει παραλίες με λευκή και χρυσή άμμο, βικτοριανά σπίτια, ιστορικό κέντρο, το βουνό Isabel de Torres και το τελεφερίκ. Επιπλέον λειτουργούν εγκαταστάσεις τουρισμού περιπέτειας. Οι καταρράκτες του Damajuagua και ο Ocean World, το ενυδρείο της Καραϊβικής, είναι ξεχωριστά. Μια ωραία εμπειρία είναι η ανάβαση στο Monte Isabel de Torres με το τελεφερίκ. Εδώ υπάρχει αντίγραφο του κολοσσιαίου αγάλματος του Χριστού (αντίγραφο του Ρίο ντε Τζανέιρο). Η παλαιά πόλη του Puerto Plata είναι επηρεασμένη από τη βικτοριανή αρχιτεκτονική και έχει τους λευκούς πύργους του San Felipe, το Amber Museum και το οχυρό του San Felipe, που χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Γούρι 2025: Τα δέντρα που κάηκαν, τα δέντρα που μεγαλώνουν

  Το φετινό μου γούρι (2025) δημιουργήθηκε σε μια στιγμή παρόρμησης στην ανάμνηση των δέντρων που κάηκαν το καλοκαίρι του 2024 (και δυστυχώς...