Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Κατάρ, η αραβική χερσόνησος









Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα του Βήματος για το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ που έχει σχεδιάσει ο γάλλος αρχιτέκτονας Ζαν Νουβέλ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019 παραθέτω ένα κείμενό μου γι' αυτό το κράτος.

Το Κατάρ βρίσκεται στη χερσόνησο Κατάρ, στα ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας στον Περσικό Κόλπο. Τα θαλάσσια σύνορά του με το Μπαχρέιν είναι διαμφισβητούμενα. Έχει έκταση 11.000 τ.χλμ. και πληθυσμό 813.000 περίπου κατοίκους. Μόνο ένας στους πέντε κατοίκους είναι αυτόχθονες. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι αλλοδαποί από την Ινδία, το Ιράν και τη Βόρεια Αφρική. Στο θρήσκευμα είναι σουνίτες μουσουλμάνοι με συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις. Πρωτεύουσα έχει την Ντόχα και νόμισμα το ριάλ του Κατάρ. Έχει καλό οδικό δίκτυο που ενώνει το Κατάρ με τις γειτονικές χώρες. Διαθέτει διεθνές αεροδρόμιο στην Ντόχα. Το κλίμα είναι ζεστό και υγρό. Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες. Η επίσημη γλώσσα του Κατάρ είναι η αραβική.

Επιμέλεια: Καίτη Χόρτη


ΙΣΤΟΡΙΑ
Κατά τη διάρκεια της προ-ισλαμικής εποχής, η χερσόνησος κυβερνήθηκε από διάφορες περσικές δυναστείες. Οι Καταρινοί έφθασαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ισλαμικής εποχής. Στους μεσαιωνικούς χρόνους, το Κατάρ ήταν ανεξάρτητο και συμμετείχε στο εμπόριο του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού ωκεανού. Οι Βρετανοί ενδιαφέρθηκαν για το Κατάρ ως ενδιάμεσο σταθμό προς την Ινδία, αλλά η ανακάλυψη του πετρελαίου και των υδρογονανθράκων στις αρχές του 20ού αιώνα αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον τους. Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, η δυναστεία Al Khalifa βασίλεψε από τη βόρεια χερσόνησο Κατάρ μέχρι το Μπαχρέιν. Αν και το Κατάρ ήταν ανεξάρτητο, υπήρξε δυσαρέσκεια ενάντια στη δυναστεία Al Khalifa του Μπαχρέιν. Το 1867, ο Al Khalifa προσπάθησε να καταπνίξει τους επαναστάτες του Κατάρ στέλνοντας μια ογκώδη ναυτική δύναμη. Η διπλωματική απάντηση των Βρετανών σε αυτήν την παραβίαση κινητοποίησε τις πολιτικές δυνάμεις για την ίδρυση του Κατάρ. Το Κατάρ επέλεξε ως διαπραγματευτή το μακροβιότερο κάτοικο της Ντόχα, Muhammed bin Thani. Τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων ήταν να αποχωρήσουν οι Al Khalifa από το Κατάρ, αν και διατηρήθηκε ως βρετανικό προτεκτοράτο έως το 1916. Το Κατάρ έγινε ανεξάρτητο κράτος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1971.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πριν από την ανακάλυψη του πετρελαίου η οικονομία του Κατάρ εστιαζόταν στην αλιεία ψαριών και μαργαριταριών. Η ανακάλυψη του πετρελαίου, που αρχίζει στη δεκαετία του ’40, μετασχημάτισε εντελώς την οικονομία του. Τώρα η χώρα έχει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο, ενώ προσφέρονται στους πολίτες της πολλές κοινωνικές υπηρεσίες και όλες οι υποδομές ενός σύγχρονου κράτους. Το εθνικό εισόδημα των Καταρινών προέρχεται κυρίως από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο πλούτος και το βιοτικό επίπεδο συγκρίνονται με εκείνα των δυτικών ευρωπαϊκών κρατών. Αν και το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας, η χώρα επιδιώκει να υποκινήσει τον ιδιωτικό τομέα και να αναπτύξει ένα οικονομικό κέντρο. Ο Aspire πύργος στην Ντόχα, που χτίστηκε για τους Ασιατικούς Αγώνες, είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Το 2004, καθιέρωσε το πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας του Κατάρ για να προσελκύσει τις βασισμένες στην τεχνολογία επιχειρήσεις και τους επιχειρηματίες από το εξωτερικό. Στο Κατάρ βρίσκεται η έδρα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera.


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για τους 15ους Ασιατικούς Αγώνες στην Ντόχα, δημιουργήθηκε η Αθλητική Πόλη, που αποτελείται από το στάδιο Khalifa, την Aspire Αθλητική Ακαδημία, θαλάσσια κέντρα, εκθεσιακά κέντρα και πολλά κτίρια σχετικά με τον αθλητισμό. Το City Center είναι το μεγαλύτερο shopping center στο Κατάρ και έχει πολλά ενδιαφέροντα καταστήματα. Το Blue Salon έχει εκπτώσεις δύο φορές το χρόνο και μπορεί κανείς να αγοράσει κοστούμια Armani, Valentino και Cerutti στη μισή τιμή. Υπάρχουν πολλοί καλοί ράφτες στο Κατάρ και αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ράψει κανείς ενδύματα επί παραγγελία. Τα souqs στο κέντρο της Ντόχα έχουν επίσης πολλές προσφορές, αν και τα αγαθά είναι συνήθως φτηνότερης ποιότητας από εκείνα των shopping centers. Οι τιμές είναι συνήθως διαπραγματεύσιμες, για να εξασκήσει κανείς τις αγοραστικές του δεξιότητες. Το Souq Waqif (ιρανικό Souk) είναι το πιο ενδιαφέρον από τα souqs. Ανακαινίστηκε πρόσφατα για να μοιάζει όπως ήταν πριν από 50 ή 60 χρόνια. Το Education City είναι ένα νέο πρόγραμμα στην Ντόχα που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα του Κατάρ. Αποτελείται από την Ακαδημία του Κατάρ, το Κέντρο Εκμάθησης, το Ακαδημαϊκό Πρόγραμμα Προετοιμασίας, καθώς επίσης και τα παραρτήματα του Πανεπιστημίου του Τέξας A&M, του Ιατρικού Κολεγίου Weill Cornell, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια κ.ά. Εκτός από την Education City στην Ντόχα βρίσκεται η έδρα του Πάρκου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Κατάρ, μια από τις μοναδικές πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων της Μέσης Ανατολής. Πολλοί ακαδημαϊκοί και σπουδαστές ελκύονται για τις έρευνες.





ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Πρωτεύουσα είναι η Ντόχα και κυριότερο λιμάνι της χώρας. Άλλες πόλεις είναι το Ντούκχαν που αποτελεί το κέντρο της πετρελαϊκής παραγωγής, το Ουμ Σαΐντ όπου και τα μεγάλα διυλιστήρια, γνωστό λιμάνι εξαγωγής-φόρτωσης δεξαμενοπλοίων, καθώς και οι Γουάκρα, Αλ Κχουρ και Ουμ Μπαμπ, όλες πρώην οάσεις που εξελίχθηκαν σε πόλεις.





Το κυριότερο αξιοθέατο της Ντόχα είναι η Al-Corniche, μια μεγάλου μήκους παραλία γύρω από τον κόλπο Ντόχα με πληθώρα φοινίκων και ουρανοξυστών. Υπάρχουν διάφορα πάρκα κοντά στην Corniche που είναι ιδανικά για τις οικογένειες, όπως επίσης και ένα γιγαντιαίο άγαλμα του Orry, το Oryx, το οποίο είναι η μασκότ των 15ων Ασιατικών Αγώνων, που πραγματοποιήθηκαν στην Ντόχα το 2006. Ένα επίσης ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι το Souk, μια ανακαινισμένη αραβική αγορά. Η πόλη περιβάλλεται από θάλασσα οπότε τα watersports είναι πολύ δημοφιλή. Το Kitesurfing είναι το πιο δημοφιλές ενώ πολλοί προτιμούν τα τζετ-σκι. Ένα επίσης ευχάριστο σπορ είναι το σαφάρι στην έρημο ή η περιπλάνηση στους αμμόλοφους. Μια πολύ δημοφιλής εξόρμηση είναι η επίσκεψη του Νησιού των Φοινίκων στον κόλπο της Ντόχα. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι:





Το Εθνικό Μουσείο του Κατάρ και το νέο Μουσείο των Ισλαμικών Τεχνών που σχεδιάστηκε από Ι. Μ. Pei και στεγάζει μία από τις καλύτερες συλλογές ισλαμικών τεχνών παγκόσμια.





Umm Salal Mohammed: Ένα εύκολο και ευχάριστο ταξίδι από την Ντόχα είναι η επίσκεψη στο Umm Salal Mohammed που καυχάται για τρία αξιοθέατα: ένα παλαιό οχυρό με δύο πύργους, ένα μουσουλμανικό τέμενος και έναν ενδιαφέροντα πύργο.





Al-Khor: Η Al-Khor βρίσκεται περίπου 50 χλμ. βόρεια της Ντόχα. Είναι μια ήρεμη πόλη, με ωραία παραλία που προσφέρει χαλάρωση και ηλιοθεραπεία. Υπάρχουν πολλά σκιερά σημεία για να καθίσει κανείς στην άμμο, αλλά το κολύμπι δεν είναι εύκολο επειδή το νερό είναι πολύ ρηχό. Υπάρχει ένα μουσείο και το λιμάνι με πολλά αλιευτικά σκάφη.





Udeid Αl Khor: Μια περιοχή με κυλιόμενους αμμόλοφους όπου πολλοί τουρίστες απολαμβάνουν τους φαινομενικά ατελείωτους αμμόλοφους άμμου.

Γούρι 2025: Τα δέντρα που κάηκαν, τα δέντρα που μεγαλώνουν

  Το φετινό μου γούρι (2025) δημιουργήθηκε σε μια στιγμή παρόρμησης στην ανάμνηση των δέντρων που κάηκαν το καλοκαίρι του 2024 (και δυστυχώς...