Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Καππαδοκία, μια μοναδική εμπειρία!

 


Η Καππαδοκία είναι περιοχή της ανατολικής Τουρκίας που την αποτελούν πέντε τουρκικές επαρχίες: Καισάρειας, Νίγδης, Κιρσεχίρ, Ακσαράι, Νεβσεχίρ. Στην επαρχία της Καισάρειας υπάρχει το χωριό Göreme, που είναι γνωστό για τους ιδιαίτερους βράχους που το κοσμούν αλλά και τις βόλτες με αερόστατο. Το χωριό αυτό είναι μικρό, και γραφικό. Το Εθνικό Πάρκο Γκορέμ και τα Λίθινα Μνημεία της Καππαδοκίας έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO (Goreme National Park και the Rock Sites of Cappadocia) - (1985)


Οι υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας


Ένα από τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στην Καππαδοκία είναι οι υπόγειες πόλεις. Οι δύο πιο διάσημες είναι η Kaymakli Underground City και η Derinkuyu Underground City. Και οι δύο είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Στην Kaymakli κάποτε κατοικούσαν περίπου 3.000 άνθρωποι κυρίως την Βυζαντινή εποχή, καθώς προσπαθούσαν να προστατευθούν από τους Άραβες εισβολείς. Η υπόγεια αυτή πόλη αποτελείται από 8 ορόφους (κάτω από το έδαφος) και μπορείς να διακρίνεις μέχρι και σήμερα τους χώρους που κάποτε ήταν στάβλοι, δωμάτια, αποθήκες κλπ. Αντίστοιχη ιστορία έχει βεβαίως και η Derinkuyu. Οι χώροι στις υπόγειες πόλεις είναι αρκετά στενοί.

Βόλτα με αερόστατο στο Göreme

Σίγουρα το highlight της Καππαδοκίας είναι η βόλτα με αερόστατο! Η όλη εμπειρία είναι υπέροχη, ενώ η θέα από το αερόστατο της πρώτες πρωινές ώρες είναι μοναδική. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι τόσο το σεληνιακό τοπίο, όσο και τα υπόλοιπα αερόστατα που ένα ένα ανεβαίνουν στον αέρα. Είναι μία από τις πιο αξιομνημόνευτες στιγμές!

Ανάβαση στο κάστρο Uchisar


Στην πόλη Uchisar, μόλις 5 χιλιόμετρα από το Göreme, υπάρχει το υψηλότερο σημείο της περιοχής, το κάστρο Uchisar! Ένα κάστρο διαφορετικό από τα υπόλοιπα μιας και πρόκειται για έναν τεράστιο βράχο που έχει σκαλιστεί και έχουν δημιουργηθεί δωμάτια, στα οποία κάποτε κατοικούσαν. Σήμερα φιλοξενεί κυρίως περιστέρια, ενώ η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους δεν επιτρέπεται λόγω πιθανών κατολισθήσεων. Ωστόσο, η θέα από την κορυφή είναι μοναδική και η ανάβαση είναι αρκετά εύκολη.

Περπάτημα στην κοιλάδα των περιστεριών (Pigeon Valley)

Η Pigeon Valley είναι ιδανική για περπάτημα, για παρατήρηση ιδιαίτερων τοπίων και πολλές φωτογραφίες. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Uchisar. Το όνομα της κοιλάδας δόθηκε από τους σκαλιστούς βράχους της κοιλάδας όπου έβρισκαν καταφύγιο πολλά περιστέρια. Η σύντομη διαδρομή είναι περίπου 3 χιλιόμετρα.

Περιπλάνηση στην κοιλάδα της αγάπης (Love Valley)

Η Καππαδοκία είναι γεμάτη βράχους με ιδιαίτερα σχήματα. Στην κοιλάδα της αγάπης καταλαβαίνει κάποιος πολύ γρήγορα από πού έχει πάρει το όνομά της. Τεράστιοι βράχοι σε σχήμα φαλού κατακλύζουν το μέρος, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα «αγαπησιάρικο» και εντυπωσιακό τοπίο. Η πιο ενδιαφέρουσα εικόνα της κοιλάδας είναι από ψηλά κατά την διάρκεια της βόλτας με το αερόστατο. Ωστόσο, είναι πολύ ωραία και από κοντά.


Οι καμινάδες των νεράιδων (Fairy Chimneys)

Άλλο ένα σημείο που αποτελεί δημιούργημα της φύσης είναι τα Fairy Chimney! Επίσης ονομάζεται η περιοχή Pasabag ή Monks Valley. Αν και το όνομα παραπέμπει σε κάτι μαγικό η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι ιδιαίτεροι βράχοι-πυλώνες δεν φιλοξενούν νεράιδες αλλά σχηματίστηκαν έτσι με τα χρόνια και λόγω της μορφολογίας και της ποιότητας των υλικών που τους συνθέτουν (ηφαιστειακή τέφρα και μελανόλιθος). Ωστόσο, αξίζει να περάσει κάποιος μία ώρα για να κάνει βόλτες και για να φωτογραφηθεί σε αυτό το τοπίο.

Επίσκεψη στο Zelve & Göreme Open Air Museums

Πρόκειται για δύο διαφορετικά μουσεία-πόλεις, τα οποία όμως μοιάζουν. Είναι πόλεις χτισμένες μέσα στους βράχους. Κάποτε ήταν κατοικήσιμες, σήμερα λειτουργούν ως μουσεία. Το Zelve Open Air Museum είναι πολύ μεγαλύτερο από του Göreme και βρίσκεται σε μία τεράστια κοιλάδα σε αντίθεση με του Göreme που ο χώρος είναι πιο μικρός. Οι καλύτερες και πιο καθαρές αγιογραφίες στους βράχους (υπήρχαν βυζαντινές εκκλησίες) υπάρχουν στο Göreme Open Air Museun. Όσον αφορά στην τοποθεσία το Göreme Open Air Museun βρίσκεται στην πόλη του Göreme, ενώ το Zelve Open Air Museum απέχει 10 χιλιόμετρα από εκεί.

Η τέχνη της κεραμικής στο Avanos

Κάτι ακόμη που αξίζει να κάνει κάποιος στην Καππαδοκία είναι να επισκεφθεί ένα εργαστήρι κεραμικής. Η περιοχή έχει παράδοση λόγω του κόκκινου ποταμού (το μακρύτερο ποτάμι της Τουρκίας) και οι τεχνίτες έχουν πρόσβαση σε κόκκινο πηλό, ιδανικό για την κεραμική. Στο Avanos υπάρχουν οικογενειακά εργαστήρια και βλέπεις όλη την διαδικασία παραγωγής ενός κεραμικού. Έχει πολύ ενδιαφέρον, ενώ πολλά από τα κεραμικά είναι έργα τέχνης μιας και φτιάχνονται στο χέρι.

Η τοπική κουζίνα

Στην Καππαδοκία δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις το πεντανόστιμο φαγητό τους. Η κουζίνα τους είναι αρκετά βαριά και πλούσια σε μπαχαρικά. Δύο χαρακτηριστικά πιάτα της περιοχής είναι το Pottery Kebap (κεμπάπ σε πήλινο). Το Pottery Kebap είναι ουσιαστικά κρέας, μοσχάρι, ή κοτόπουλο (κάνουν και χωρίς κρέας για τους χορτοφάγους) ψημένο μέσα σε ένα ψιλόλιγνο πήλινο για πολλές ώρες μαζί με λαχανικά. Επίσης το manti είναι ζυμαρικά γεμιστά με κιμά που τα σερβίρουν ζεστά με γιαούρτι και σάλτσα με σουμάκ (κόκκινη σάλτσα με λεμονάτη γεύση).

 


Καρσάνικο Κέντημα (Καρυά Λευκάδας) - Το λευκαδίτικο κέντημα σε γλυπτό!

Με αφορμή το καρσάνικο κέντημα είχα την έμπνευση να δημιουργήσω γλυπτά με απεικόνιση "μοτίφ" ενός κεντήματος. Παραθέτω το σκεπτικό...