Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Μπαχρέιν, «λίκνο της Μέσης Ανατολής»




Το Κράτος του Μπαχρέιν είναι ένα αρχιπέλαγος 33 νησιών με μεγαλύτερα το Ουμ αν Νάσαν στα δυτικά και το Αλ Μουχάρακ στα βορειοανατολικά. Βρίσκεται στον Περσικό κόλπο ανάμεσα στη χερσόνησο του Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Έχει έκταση 680 τ.χλμ. και πληθυσμό 660.000 κατοίκους. Το έδαφος του Μπαχρέιν είναι βραχώδες, με ψηλότερο λόφο τον Τζάμπαλ αλ Ντουχάν (135 μ.). Οι ακτές του είναι ομαλές με αρκετούς κοραλλιογενείς υφάλους. Νόμισμα έχει το δηνάριο του Μπαχρέιν. Το 63% του πληθυσμού είναι Άραβες, ενώ το υπόλοιπο προέρχεται από την Ινδία, το Πακιστάν και άλλες ασιατικές χώρες. Θρήσκευμα έχουν το μουσουλμανισμό. Το κλίμα είναι ξερό και υγρό, με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες. Η έρημος αποτελεί το 92% του Μπαχρέιν. Οι περιοδικές ξηρασίες και οι θύελλες σκόνης αποτελούν έντονα φυσικά φαινόμενα.


ΓΛΩΣΣΑ
Επίσημη γλώσσα του κράτους είναι η αραβική, ευρύτερα όμως χρησιμοποιείται η αγγλική (ιδιαίτερα στις εμπορικές συναλλαγές). Οι κάτοικοι του Μπαχρέιν μιλούν συνήθως δύο ή και περισσότερες γλώσσες.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Από το 1986 η οικονομία του Μπαχρέιν στηρίζεται σε μια μορφή επιχορήγησης που παίρνει από τη Σαουδική Αραβία με την οποία μοιράζεται το πετρέλαιό του. Η οικονομία της χώρας είναι αναπτυσσόμενη και στηρίζεται στη διακίνηση πετρελαίου. Το Μπαχρέιν παράγει λίγα αγροτικά προϊόντα. Τα κυριότερα είναι φρούτα, λαχανικά, λίγο σιτάρι, χουρμάδες και εσπεριδοειδή. Εκτρέφονται βοοειδή, αίγες και πουλερικά. Αλιεύονται ψάρια και μαργαριτοφόρα όστρακα. Η βιομηχανία επεξεργάζεται κυρίως τον ορυκτό πλούτο της χώρας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), αλλά ασχολείται και με την παραγωγή τσιμέντου, αλουμινίου, χαρτιού, αλευριού και αναψυκτικών. Το πετρέλαιο είναι το κυριότερο συναλλασσόμενο προϊόν της χώρας, το οποίο διυλίζεται σε ειδικό συγκρότημα που βρίσκεται στην πόλη Αουάλι. Η χώρα διαθέτει οδικό δίκτυο 3.164 χλμ. Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας βρίσκεται στο νησί Σίτρα και το διεθνές αεροδρόμιο στο νησί Αλ Μουχάρακ. Αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται το Μπαχρέιν για να θαυμάσουν τα αξιοθέατά του.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Μπαχρέιν θεωρείται το «λίκνο της Μέσης Ανατολής», γιατί είναι μια χώρα που αναμειγνύει τη σύγχρονη υποδομή με την ταυτότητα του Περσικού κόλπου. Αν και το ισλάμ είναι η βασική θρησκεία, οι Μπαχρεϊνοί είναι γνωστοί για την ανοχή τους, και παράλληλα με τα μουσουλμανικά τεμένη υπάρχουν εκκλησίες, ένας ινδός ναός, ένα σιχ Gurdwara και μια εβραϊκή συναγωγή. Στο Μπαχρέιν γίνεται η μεγαλύτερη εκδοτική παραγωγή βιβλίων στον αραβικό κόσμο. Ο Αli Bahar είναι ο διασημότερος τραγουδιστής και διαθέτει δική του μουσική μπάντα, την Al-Ekhwa (οι αδελφοί). Το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Μπαχρέιν ήταν το Πανεπιστήμιο Ahlia της Mάναμα. Επίσης πολλά ξένα πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, έχουν παραρτήματα. Το Μπαχρέιν είναι πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω της πολιτιστικής κληρονομιάς και της μεγάλης ακτινοβολίας των αγώνων Φόρμουλα 1. Η χώρα συνδυάζει τον αραβικό πολιτισμό με την πολιτιστική κληρονομιά χιλιάδων ετών. Στο νησί υπάρχουν τα κάστρα Qalat Al Bahrain που έχουν χαρακτηριστεί περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Tο Eθνικό Mουσείο του Μπαχρέιν έχει χειροποίητα αντικείμενα 9.000 ετών.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Μπαχρέιν κατοικήθηκε την 3η χιλιετία π.Χ. από Σουμέριους και το 2000 π.Χ. αποτέλεσε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Τον 4ο αι. μ.Χ. ο Σαμούρ ο Β΄ έδιωξε τους Άραβες και το συμπεριέλαβε στις κατακτήσεις της περσικής αυτοκρατορίας των Σασανιδών. Τον 7ο αι. τελούσε υπό τη διακυβέρνηση της Περσίας, ενώ τον 8ο αι. κατακτήθηκε από τους Άραβες Αμπασίδες, το 1521 από τους Πορτογάλους και το 1602 από τους Πέρσες. Το 1783 με την επικράτηση του Αχμάντ ιμπν αλ Χαλίφα και της δυναστείας του, το Μπαχρέιν έγινε ανεξάρτητο εμιράτο. Οι συνεχόμενες επιθέσεις που δεχόταν από τα γειτονικά κράτη το ανάγκασαν να δεχτεί τη μεσολάβηση της Αγγλίας και να γίνει αγγλικό προτεκτοράτο (1820). Το 1932 ανακαλύφθηκαν στο υπέδαφος της χώρας πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, γεγονός που συνέβαλε στη γρήγορη ανάπτυξη της περιοχής. Πολλές χώρες εμφανίστηκαν τότε ως διεκδικητές της περιοχής. Το 1968 η Μ. Βρετανία απέσυρε τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τον Περσικό κόλπο και στις 15 Αυγούστου 1971 ο σεΐχης Ιζά ιμπν Σουλμάν αλ Χαλίφα ανακήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία του Μπαχρέιν. Το 1981, με την υποστήριξη του Ιράν, εκδηλώθηκε αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον της μοναρχίας. Το 1986 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της γέφυρας που ένωσε το Μπαχρέιν με την Σαουδική Αραβία, γεγονός που οδήγησε στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού. Το 1997 βελτιώθηκαν οι σχέσεις της χώρας με το Κατάρ, το θέμα όμως της κατοχής των νήσων Χαουάρ παραμένει άλυτο. Από τις 6 Μαρτίου 1999 αρχηγός του κράτους είναι ο βασιλιάς Χαμάντ Ιμπν Ιζά Αλ Χαλίφα.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Mανάμα
Η Μανάμα είναι πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Μπαχρέιν. Αναφέρεται για πρώτη φορά το 1345 μ.Χ. Η δυναστεία Aλ Χαλίφα την κατέκτησε το 1783. Έγινε πρωτεύουσα του ανεξάρτητου Μπαχρέιν το 1971. H Mανάμα είναι ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο στον Περσικό κόλπο, η παραδοσιακή οικονομία της οποίας βασίστηκε στα μαργαριτάρια, την αλιεία και το εμπόριο. Η ανακάλυψη του πετρελαίου στο Μπαχρέιν (1932) ανέβασε την οικονομία της πόλης με την οικοδόμηση πολλών σύγχρονων κτιρίων. Η Mανάμα είναι έδρα πολυάριθμων τραπεζών. Από το 1950 λειτουργούν στην πόλη βιομηχανίες επεξεργασίας πετρελαίου. Εδώ εδρεύει και το πανεπιστήμιο της χώρας. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι: Το μουσουλμανικό τέμενος Αl-Fateh Mosque. Η παραλία Corniche al-Fateh, στην ανατολική ακτή της πόλης. Το Pearl Monument, το σύμβολο του Μπαχρέιν, ένα άγαλμα με έξι dhow που κρατάνε ένα μαργαριτάρι. Ακόμη η Μανάμα είναι το ιδανικό μέρος για αγορές. Η Μανάμα Souq προσφέρει ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Το νησί και η πόλη Al-Muharraq είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μπαχρέιν.
Άλλες αξιόλογες πόλεις είναι η Ρίφα, στα κεντρικά του Μπαχρέιν, η Τζίντχαφς στα βόρεια και η Μαντίνατ Ίσα.


Αντιγράφω από το σάιτ της Aegean:
Εθνικό Μουσείο του Μπαχρέιν: Ένα εντυπωσιακό κτίριο με μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική  ανάμεσα στην Μανάμα και τη Μουχάρακ. Εκθέματα 4.000 χρόνων ιστορίας, ευρήματα από τον αρχαίο βασίλειο του Ντιλμούν που άνθισε στον Περσικό Κόλπο τη 2η χιλιετία π.Χ. χάρη στους εμπορικούς δρόμους μεταξύ Ινδίας και Μεσοποταμίας καθώς και ταφικά έθιμα, χειρόγραφα, δείγματα της πανίδας και χλωρίδας του Μπαχρέιν, αλλά και αναπαράσταση παραδοσιακού σουκ.


Τέμενος Αλ Φατίχ: το μεγαλύτερο τζαμί της χώρας χτίστηκε τη δεκαετία του ’80 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεμένη του κόσμου καθώς μπορεί να χωρέσει 7.000 πιστούς! Άριστο δείγμα ισλαμικής αρχιτεκτονικής με κοσμοπολίτικες πινελιές στη διακόσμηση όπως το ιταλικό μάρμαρο στο δάπεδο, ο κεντρικός πολυέλαιος από την Αυστρία και οι χειροποίητες λάμπες από φυσητό γυαλί από την Γαλλία.


Φρούριο Καλάτ αλ Μπαχρέιν: κορυφαίος αρχαιολογικός χώρος με ίχνη αδιάλειπτης ανθρώπινης παρουσίας από το 2300 π.Χ. ως σήμερα, έδρα της πανάρχαιας πρωτεύουσας του βασιλείου του Ντιλμούν και μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ο περιτριγυρισμένος από φοινικιές τεχνητός λόφος παίρνει το όνομά του από το κάστρο στην κορυφή του. Η σημερινή φάση του αναστηλωμένου φρουρίου με θέα τη θάλασσα χρονολογείται το 1561, όταν το νησί περιήλθε στην πορτογαλική κυριαρχία. Το οχυρό αντανακλά τη σημασία του λιμανιού αυτού του Περσικού Κόλπου στο θαλάσσιο εμπόριο με την Ινδία και την Κίνα, καθώς και τις αντιπαλότητες των Πορτογάλων με το πριγκιπάτο του Ορμούζ, την περσική δυναστεία των Σαφαβιδών και τους Οθωμανούς Τούρκους.


Μουσείο Beit al – Quran: εξαιρετικά ενδιαφέρον μουσείο στη Μανάμα για να μυηθείτε στα μυστικά της ισλαμικής καλλιγραφίας και να δείτε από κοντά την τεράστια συλλογή Κορανίων από τον 7ο αιώνα και μετά. Θαυμάστε εκπληκτικές μινιατούρες του ιερού βιβλίου αλλά και στίχους Κορανίου σκαλισμένους σε κόκκους ρυζιού.


Παραδοσιακές κατοικίες: εντυπωσιακά δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής του Περσικού Κόλπου στην περιοχή Μουχάρακ, την παλιά πρωτεύουσα του Μπαχρέιν. Οι κατοικίες με τις ατμοσφαιρικές εσωτερικές αυλές και τις σκαλιστές ξύλινες θύρες και αίθρια, ανήκαν κυρίως σε εμπόρους μαργαριταριών του 19ου αιώνα και σημαντικών προσωπικοτήτων του Μπαχρέιν. Προσεκτικά αναπαλαιωμένες, οι περισσότερες είναι ανοιχτές για το κοινό σε νέες χρήσεις, όπως το κέντρο ποίησης Ιμπραήμ Αλ Αραγιέντ και η οικία Μοχάμεντ Μπιν Φάρις, αφιερωμένη στην παραδοσιακή αραβική μουσική. Επισκεφθείτε την έπαυλη του σεΐχη Αλ Χαλίφα με τον δαίδαλο των δωματίων γύρω από τέσσερις αυλές, σήμερα κέντρο έρευνας και πολιτισμού καθώς και την οικία του εμπόρου μαργαριταριών Γιασίμ Σιγιάντι, με τις εκπληκτικής τέχνης προσόψεις, μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πάρκο άγριας ζωής Αl Areen: η λεοπάρδαλη και ο λύκος της Αραβίας, ο λύγκας, η ύαινα είναι μερικά από τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη του ζωικού βασιλείου του Αραβικού κόλπου που φιλοξενούνται στο φυσικό τους περιβάλλον σε έκταση 7 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επίσης, μπορείτε να δείτε φλαμίνγκο κι αποδημητικά πουλιά σε στάση στις τεχνητές λίμνες του πάρκου, ιατρικά βότανα του Μπαχρέιν στον κήπο της βλάστησης της ερήμου και να κάνετε το τουρ του πάρκου με βαν.


Κρουαζιέρα στα νησιά Al Dar: Μια κρουαζιέρα στα κοντινά νησιά με τις εξωτικές αμμουδιές και με τα κρυστάλλινα νερά. Ιδανικός προορισμός για κολύμπι, υποθαλάσσιες snorkeling βόλτες με μάσκα κι αναπνευστήρα, εξορμήσεις με σκάφος για να δείτε δελφίνια, οργανωμένες καταδύσεις για να βρείτε στο βυθό -αν είστε τυχεροί-κάποιο από τα περίφημα μαργαριτάρια του Περσικού Κόλπου!