Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Σαντορίνη, σαν μια αγκαλιά!



Αισθάνεσαι τη μοναδικότητα από την πρώτη στιγμή που αντικρίζεις το νησί. Πλησιάζοντας με το πλοίο το απόκρημνο κατέβασμα του βράχου νιώθεις ότι μπαίνεις σε έναν άλλο κόσμο. Είναι η Σαντορίνη, το νησί που βγήκε από τα σπλάχνα της Γης και στέκεται επιβλητικά μπροστά σου.
Αυτό που έγινε πριν από χιλιάδες χρόνια στη Σαντορίνη δεν έχει ξαναγίνει πουθενά αλλού. Όλος ο πλανήτης «είναι» εδώ. Το ηφαίστειο που εξερράγη βύθισε ένα κομμάτι από το νησί που είχε το ίδιο δημιουργήσει. Άφησε έτσι το αποτύπωμά του επάνω στην Καλντέρα (χαντάκι) που κρέμεται στον γκρεμό αναζητώντας το υπόλοιπό της. Ακριβώς εδώ οι Σαντορινιοί έχουν βάλει όλη τη φιλοξενία τους σε μια εκπληκτική ποικιλία καταλυμάτων, εστιατορίων, café και bars που προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες καθηλώνοντας τον επισκέπτη. Σε αυτό το σημείο της Σαντορίνης ο ήλιος έρχεται και δύει ρίχνοντας τα χρώματά του που ενώνονται με τα χρώματα του ηφαιστειογενούς εδάφους για να πετύχουν την απόλυτη ολοκλήρωση. Η Καμένη και η Θηρασιά απέναντι θέλουν να πλησιάσουν όσο γίνεται αλλά το ήρεμο νερό του Αρχιπελάγους κρατάει τις «αποστάσεις».  Όμως και στο Ακρωτήριο υπάρχει ακόμη θαμμένη η ιστορία για να θυμίζει πως η Σαντορίνη έχει το θεϊκό άγγιγμα για να φτάσει στην απογείωση της τέχνης, της αισθητικής, της χλιδής. Οι παραλίες ένα γύρο έχουν το χρώμα του ηφαιστείου (μαύρο, κόκκινο, λευκό) και τα καθαρά νερά αντανακλούν το βυθό με τα μοναδικά πετρώματα. Μια βουτιά στα νερά της είναι ένα βάπτισμα καθαγιασμού. Και εκεί πάνω στο βράχο η γη έχει να δώσει γεύσεις που δεν μπορείς να «συναντήσεις» αλλού, αφού τα πλούσια εδάφη αφήνουν τις νοστιμιές τους σε κρασί, όσπρια, λαχανικά. Γεύσεις που φέρνουν στο νου καμένο μέταλλο. Τα υπόσκαφα έγιναν για να κλείσουν μέσα τους τη δύναμη του ηφαιστείου και να προστατεύσουν τον άνθρωπο που θέλει να ακουμπήσει σε μια μεριά της. Και αφού μεθύσεις από τις γεύσεις και τις «αναθυμιάσεις» του ηφαιστείου μπορείς να ριχτείς σε ένα ξέφρενο γλέντι μέχρι να αισθανθείς τη μοναδικότητα του χώρου. Η Σαντορίνη του σήμερα είναι οι άνθρωποι που προσφέρουν άδολη φιλοξενία, είναι οι γεύσεις που προσφέρονται στα πολύ ενδιαφέροντα εστιατόρια, είναι τα κρασιά που παράγονται με φυσικό τρόπο από μια παρθένα γη. Παράλληλα όμως η Σαντορίνη είναι ένα νησί με εκπληκτική τουριστική υποδομή. Τα καταπληκτικά ξενοδοχεία που μπορούν να προσφέρουν όποια υπηρεσία μπορεί να φανταστεί ο επισκέπτης, τα μαγαζιά που κάνουν τις αγορές μια ευχάριστη βόλτα, τα beach bars, τα cafe, τα bars, τα μουσεία, εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις για αξέχαστες διακοπές. Γιατί ένα είναι σίγουρο, μόλις φύγεις θα νιώσεις ότι η Σαντορίνη σε είχε καθηλώσει μέσα στην αχλύ του μύθου της Aτλαντίδας.    




Κείμενο: Κ. Χόρτη, φωτό: Π. Πανοπούλου

Η ιστορία της Σαντορίνης

Ø  1. Ο μύθος θέλει τη Σαντορίνη να ξεπετιέται από τα βάθη της θάλασσας και να λέγεται Στρογγύλη από το σχήμα της. Στο Ακρωτήρι του νησιού αναπτύσσεται την τρίτη χιλιετία π.Χ. ένας προϊστορικός πολιτισμός με πολύ σημαντικό λιμάνι. Αφού ζήσει μέρες μεγάλης ανάπτυξης, ένας σεισμός στα τέλη του 18ου με αρχές 17ου αι. π.Χ. ισοπεδώνει αυτή την κοσμοπολίτικη πόλη. Τα αριστουργήματα (σε τοιχογραφίες) της καινούριας πόλης που χτίστηκε θαυμάζουμε σήμερα στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας.


Ø  2. Η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1600 π.Χ. περίπου) θάβει ό,τι μεγαλειώδες υπήρχε επάνω στο νησί. Αυτό που απομένει είναι τρεις λωρίδες γης (το μεγάλο τμήμα με την Καλντέρα, η Νέα Καμένη και η Θηρασιά) με τεράστιο γεωλογικό ενδιαφέρον που δεν υπάρχει όμοιό του σε όλο τον κόσμο! 


Ø 3. Στα τέλη του 13ο αι. π.Χ. ξανακατοικείται από Φοίνικες και στη συνέχεια από τους Λακεδαιμόνιους (12 αι. π.Χ.) οι οποίοι και την ονόμασαν Θήρα. Σε αυτή την περίοδο δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερη πολιτιστική εξέλιξη, εκτός από το ότι ιδρύει μία αποικία, την Κυρήνη, και τον 9ο-8ο αι. π.Χ. υιοθετεί το φοινικικό αλφάβητο μαζί με την Κρήτη και τη Μήλο.


Ø 4. Οι Πτολεμαίοι χρησιμοποιούν τη Θήρα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ως βάση για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις, ενώ στους ρωμαϊκούς χρόνους «χάνεται» από το χάρτη.


Ø 5. Στα βυζαντινά χρόνια (έχει εκχριστιανιστεί από τον 4ο μ.Χ. αι.) ιδρύεται η Παναγία Επισκοπής Γωνίας από τον Αλέξιο Α’ Κομνηνό (11ο αι. μ.Χ.) που στέκεται ακόμη αγέρωχη στη Μέσα Γωνιά.


Ø 6. Μετά τις Σταυροφορίες παραχωρείται στο Μάρκο Σανούδο (1204 μ.Χ.) και ανήκει στο Δουκάτο του Αιγαίου. Οι Ενετοί είναι εκείνοι που της δίνουν το όνομα Σαντορίνη βλέποντας το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης και προσφωνώντας τη Santa Irini. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους Λατίνους κατακτητές και η πειρατεία μαστίζουν τη Σαντορίνη.


Ø 7. Στην περίοδο της Τουρκοκρατίας (1579-1821) αναπτύσσει εμπορική δραστηριότητα με λιμάνια της Ανατ. Μεσογείου. Ακολουθεί οικονομική και πνευματική πρόοδος η οποία γίνεται πολύ έντονη μετά τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή (1774 μ.Χ.) οπότε συμφωνείται τα πλοία της Σαντορίνης να φέρουν ρωσική σημαία και να μπορούν να διαπλέουν τη Μεσόγειο.


Ø 8. Η προσάρτηση της Σαντορίνης στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1830 είναι για το νησί μια νέα περίοδος μεγάλης εμπορικής και ναυτιλιακής ακμής, ενώ η τοπική βιομηχανία (εξαγωγή ντομάτας, παραγωγή κρασιού και υφαντών) απογειώνεται.


Ø  9. Ο 20ός αι. ρίχνει τη Σαντορίνη σε παρακμή λόγω των παγκόσμιων πολέμων και στη συνέχεια τον καταστροφικό σεισμό του 1956 οπότε ερημώνεται.


Ø 10. Η τουριστική ανάπτυξη που ξεκινά στα τέλη του 1970 θα την φέρει πάλι στο βάθρο του κοσμοπολιτισμού όπου ανήκει από την ώρα της δημιουργίας της. Και το όνομα αυτής Καλλίστη!    




ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ   
Η ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Υπάρχουν κάποιοι λόγοι που κάνουν τη Σαντορίνη τον πιο συγκλονιστικό προορισμό. Ένας από αυτούς είναι η γεωλογική της ιδιαιτερότητα που έγκειται στο ότι δημιουργήθηκε από τη λάβα του ηφαιστείου. Συνεχείς αποθέσεις λάβας έφτιαξαν αυτό το νησί το οποίο η μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου (το 1600 π.Χ.) βύθισε το κεντρικό του σημείο και δημιούργησε τη μοναδική στον κόσμο Καλντέρα (βύθισμα) σε βάθος 400 μ. κάτω από τη θάλασσα. Έτσι έμειναν στη θέση του ενός νησιού (Στρογγύλη) τα τρία νησιά που βλέπουμε σήμερα: Σαντορίνη, Θηρασιά, Ασπρονήσι και τα νεότερα Παλιά και Νέα Καμένη. Αυτή η θηραϊκή λάβα ήταν για τους Σαντορινιούς η πρώτη ύλη για να φτιάξουν τα σπίτια τους, τα υπόσκαφα. Το χώμα του νησιού, επειδή ακριβώς είναι ηφαιστειογενές, σκάβεται εύκολα. Στη συνέχεια με το ίδιο χώμα -περιέχει σταθερά υλικά- και ασβέστη έφτιαχναν ένα κονίαμα και στήριζαν το θόλο του σπιτιού. Οι φτωχότερες τάξεις είχαν έτσι μια στέγη που τους εξασφάλιζε ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.        
ΤΑ 3 ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ
Αν δεν έχετε πολύ χρόνο και δεν ξέρετε πού να πρωτοπάτε αλλά θέλετε να πάρετε μαζί σας κάποιες εικόνες από τη Σαντορίνη, δείτε:
1.     Το Ακρωτήρι όπου και ο αρχαιολογικός οικισμός της προϊστορικής Θήρας.
2.     Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά - τα ευρήματα που εκτίθενται εκεί θα σας εντυπωσιάσουν.
3.      Το ηλιοβασίλεμα της Οίας – έρχονται από τα πέρατα του κόσμου γι’ αυτό και μόνο!

ΦΗΡΑ


Tα Φηρά είναι το πιο busy point του νησιού. Η καλύτερη θέση που κατέχουν στην Καλντέρα –κρέμονται στον γκρεμό- τους έδωσαν μια τουριστική ώθηση με αποτέλεσμα σήμερα να είναι το πιο πυκνοδομημένο μέρος της Σαντορίνης. Επειδή σίγουρα θα θελήσετε να περάσετε μια βόλτα από τα Φηρά, καλύτερα να προτιμήσετε πρωινή ώρα που έχει κοπάσει η πολυκοσμία. Ρίξτε μια ματιά στην πλατεία Θεοτοκοπούλου που είναι το meeting point και τα cafes  γεμίζουν από χιλιάδες επισκέπτες. Η Gold Street με τα κοσμηματοπωλεία και το εμπορικό κέντρο Φάμπρικα με τα έργα των ντόπιων καλλιτεχνών είναι πόλοι έλξης, αλλά εσείς προχωρήστε προς το Μπουντί για να αγναντέψετε την Καλντέρα. Η θέα είναι μοναδική όπως και τα happenings που γίνονται στο σημείο. Σειρά έχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας (τηλ.: 22860-22217) που περιλαμβάνει συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο αλλά και αγγεία από τη Γεωμετρική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο. Στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας (τηλ.: 22860-23217) θα μπείτε στο πνεύμα του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στο Ακρωτήρι και θα θαυμάσετε τα εξαιρετικά χρώματα των τοιχογραφιών που έμειναν ανέπαφες κάτω από τη λάβα. Το Μπελλώνειο Ίδρυμα είναι το πολιτιστικό κέντρο του νησιού που ξεχωρίζει από τα χρώματά του, ώχρα και κυπαρισσί (τηλ.: 22860-24960), ενώ το Μέγαρο Γκύζη (τηλ.: 22860-23077) έχει χαλκογραφίες από το 16-19ο αι. με θέματα της ζωής του τόπου. Ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Μητρόπολης έχει καταπληκτική θέση στην Καλντέρα και θαυμάσιες αγιογραφίες τις οποίες επιμελήθηκε ο Σαντορινιός ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής όταν ξαναχτίστηκε μετά το σεισμό του 1956 που τον ισοπέδωσε. Ο Καθολικός Καθεδρικός ναός θα σας εντυπωσιάσει για την αρχιτεκτονική και το καμπαναριό του, αλλά και το Καθολικό Γυναικείο Μοναστήρι με τις 12 μοναχές είναι ένα αξιοθαύμαστο μνημείο. Στο Λαογραφικό Μουσείο του Μανώλη Λιγνού (τηλ.: 22860-22792) στο Κοντοχώρι Φηρών θα δείτε τη σπηλιά με τα στρώματα των αποθέσεων από τις εκρήξεις του ηφαιστείου.

Φηροστεφάνι


Ακολουθώντας το φρύδι της Καλντέρας φτάνετε στο Φηροστεφάνι για να θαυμάσετε την καλύτερη θέα προς την Καλντέρα. Ο γκρεμός εδώ γίνεται τόσο απότομος που σου κόβει την ανάσα. Και βέβαια θα επισκεφτείτε το Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρος Μ. Νομικός» (τηλ.: 22860-23016-19) όπου εκτίθενται οι τρισδιάστατες φωτογραφικές αναπαραγωγές των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου, όλες συγκεντρωμένες σε ένα χώρο! Ανάμεσα σε Φηροστεφάνι και Ημεροβίγλι βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου  που ιδρύθηκε το 1651 από την οικογένεια Γκύζη και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, τη Ζωοδόχο Πηγή και τον Άγιο Νικόλαο.   


Ημεροβίγλι


Δεν έχετε πολλά αξιοθέατα να δείτε στο Ημεροβίγλι όμως η θέα από εκεί θα σας ανταμείψει. Βρίσκεται ακριβώς στην πιο προνομιακή θέση της Καλντέρας που βλέπει το ηφαίστειο και τη Θηρασιά στο βάθος. Έτσι θα εποπτεύσετε όλο το νησί και θα είσαστε οι πρώτοι που θα δείτε τους… πειρατές. Μην πτοηθείτε, αγνοήστε τους και περιμένετε να δείτε τον ήλιο που δύει από το καλύτερο σημείο της Σαντορίνης! Και βέβαια αν έχετε χρόνο ρίξτε μια ματιά στην Παναγία τη Μαλτέζα με το ξυλόγλυπτο τέμπλο που λέγεται πως η εικόνα της βρέθηκε κοντά στη Μάλτα.   

Οία


Η Οία έχει «πιάσει» το καλύτερο σημείο του νησιού, το βορειοδυτικό. Τα σπίτια της είναι σκαμμένα στη λάβα, κυρίως διώροφα με ιδιαίτερη προσωπικότητα. Είναι η καλύτερη επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν τις διακοπές τους μακριά από τα πολυσύχναστα μέρη και να γευτούν τη μοναδικότητα της Σαντορίνης. Αν τα Φηρά είναι η φανταχτερή πλευρά του νησιού, η Οία είναι η ελιτίστικη. Εκεί μπορείτε να αφεθείτε στη μαγεία της φύσης που έπλασε αυτό τον επίγειο παράδεισο. Η θέα στο πέλαγος, η θαυμάσια αρχιτεκτονική, η μοναδική επαφή με τον ήλιο που δύει -γνωστό σε όλο τον κόσμο το ηλιοβασίλεμα της Οίας- και σας βυθίζει στα μενεξεδιά του χρώματα, είναι οι λόγοι που τα πιο γνωστά ονόματα του διεθνούς accommodation jet έχουν καταλύσει εδώ. Το Ναυτικό Μουσείο (τηλ.: 22860-71156)  που στεγάζεται σε ένα καπετανόσπιτο του 19ου αι. και το κάστρο της Οίας είναι τα πιο σημαντικά αξιοθέατα.

Φοινικιά


Από τα ωραιότερα χωριά της Σαντορίνης όπου θα απαγκιάσετε όταν δεν θα έχετε πού να σταθείτε στην Οία. Η βόλτα στη Φοινικιά θα σας ηρεμήσει και η επίσκεψη στην Παναγία της Ματρώνας θα σας γεμίσει ενέργεια. Περπατήστε στον κάμπο με τα αμπέλια και μπείτε στα εκκλησάκια της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Κωνσταντίνου. Αν μάλιστα πάτε μέχρι την Κυρά Παναγιά θα απολαύσετε ένα ηλιοβασίλεμα που δεν έχει καλύτερο! Ακόμη μπορείτε να επισκεφθείτε το οινοποιείο του Πάρι Σιγάλα που θα σας τρατάρει ένα ποτηράκι κρασί για να ξαποστάσετε.   

Ακρωτήρι


Το Ακρωτήρι είναι ένα μικρό ψαροχώρι χωρίς ιδιαίτερη σημασία, όμως και μόνο το ότι εκεί ήκμασε ένας καταπληκτικός πολιτισμός για 15 περίπου αιώνες του δίνει ξεχωριστή αίγλη. Η αρχαία πόλη του Ακρωτηρίου είναι η σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη της Ανατολικής Μεσογείου. Η αποκάλυψη των προϊστορικών αρχαιοτήτων έγινε το 1866 από το Γάλλο μηχανικό Ferdinand De Lesseps, οι ανασκαφές όμως άρχισαν το 1870 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή. Ουσιαστικά το 1967 ο Σπ. Μαρινάτος αποκάλυψε το καταπληκτικό αυτόν οικισμό. Η έκρηξη του ηφαιστείου (το 1600 π.Χ.)  σκέπασε με λάβα την αρχαία πόλη και τη διατήρησε σε άριστη κατάσταση για πολλούς αιώνες όπως έγινε στην Πομπηία. Η μεγάλη έκταση (περίπου 200 στρέμματα), η άριστη πολεοδομική οργάνωση, το αποχετευτικό δίκτυο, τα περίτεχνα πολυώροφα κτίρια με τον καταπληκτικό εσωτερικό διάκοσμο (πολύχρωμες τοιχογραφίες), η πλούσια επίπλωση και οικοσκευή μαρτυρούν το μεγαλείο και τη σημαντικότητα αυτής της πόλης. Δυστυχώς σήμερα δεν είναι δυνατή η επίσκεψη λόγω των εργασιών υποστύλωσης του στεγάστρου που τον προστατεύει. Ανεβείτε επίσης στο  Καστέλι του Ακρωτηρίου και το Γουλάτο που είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Περίσσα


Δεν είναι μόνο η πιο γνωστή παραλία της Σαντορίνης αλλά εδώ υπάρχουν τα κατάλοιπα της βυζαντινής περιόδου, η Αγία Ειρήνη (Santa Irini) απ’ όπου πήρε το όνομά της η Σαντορίνη, ο ναός του Τιμίου Σταυρού και το Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων με εξαιρετικά εκθέματα.  

Η αρχαία Θήρα


Ο Αρχαιολογικός χώρος Θήρας περιμένει από τον 8ο π.Χ. αι. να τον επισκεφτείτε! Οι Λακεδαιμόνιοι έχτισαν εκεί τη Θήρα δίνοντάς της το όνομα του αρχηγού τους. Ξυπνήστε νωρίς –ή μην κοιμηθείτε καθόλου- και με το αυτοκίνητο πηγαίνετε μέχρι το Καμάρι και μετά συνεχίστε με τα πόδια. Εκτός από την ιστορική σημασία του χώρου θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε και την καταπληκτική θέα. Εκεί θα δείτε την αγορά, το Τέμενος του Αρτεμιδώρου, τη βασιλική στοά, το ναό του Διονύσου, το Ιερό του Καρνείου Απόλλωνος, το Γυμνάσιο Θηλέων, τα νεκροταφεία της αρχαίας Θήρας και το θέατρο. Όλα μαρτυρούν έναν θαυμαστό πολιτισμό.


Μεγαλοχώρι


Το όνομά του μπορεί να υπονοεί κάτι μεγάλο όμως είναι ακριβώς το αντίθετο. Είναι ένα μικρό χωριό στην ενδοχώρα της Σαντορίνης, σκαμμένο στην κοίτη ενός χειμάρρου. Οι δυο τρεις εκκλησίες με τα περίτεχνα καμπαναριά δείχνουν το μεράκι των ντόπιων. Εκείνο που κάνει ξακουστό το Μεγαλοχώρι είναι οι αμπελώνες του και τα τρία σημαντικότερα οινοποιεία του νησιού: Μπουτάρη, Αντωνίου (της οικογένειας Βενετσάνου) και Γαβαλά. Η περιήγηση του χωριού είναι ιδανική μετά από μπάνιο ή πηγαίνοντας για απογευματινή βόλτα στα πολύβουα μέρη.

Πύργος


O Πύργος είναι η μεσαιωνική Σαντορίνη. Το ενετικό κάστρο με το καστέλι είναι μία από τις πέντε πυργοπολιτείες που ίδρυσαν οι Ενετοί το 15ο αι.


Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χωριού με τα πέτρινα σπίτια με τις καμάρες δίνει τη διαφορετική διάσταση του νησιού. Ο κατανυκτικός τρόπος που γιορτάζεται το Πάσχα στον Πύργο τον έκανε διεθνώς γνωστό. Εδώ υπάρχει το Βυζαντινό Μουσείο, το Λαογραφικό Χωριό του Γιάννη Χρυσού και το ιστορικό μοναστήρι του Προφήτη Ηλία απ’ όπου βλέπεις όλη τη Σαντορίνη και τα γειτονικά νησιά



Εμπορειό


Το εμπορικό κέντρο της Σαντορίνης της Ενετοκρατίας ήταν το Εμπορειό. Χωριό κλειστό με χαρακτηριστική διάλεκτο και δική του προσωπικότητα. Τα στενά γραφικά σοκάκια, ο ερειπωμένος Γουλάς (κάστρο), το Καστέλι (το καλύτερα διατηρημένο μνημείο όπου και η Παλιά Παναγιά) είναι όσα παρέμειναν για να θυμίζουν μέρες οικονομικής ευμάρειας. Η σειρά των ανεμόμυλων στο λόφο του Γαβρίλου, ο Άγιος Νικόλαος ο Μαρμαρίτης (αρχαίος ναός που έχει μετατραπεί σε χριστιανικό) και η αρχαία Έχεντρα με  τους λαξευμένους στο βράχο τάφους αξίζουν επίσης την επίσκεψή σας.

Καρτεράδος


Για δυο λόγους αξίζει να πάτε στον Καρτεράδο, αυτό το μικρό χωριό που κάποτε ήταν πλούσιος τόπος με αρχοντικά καπετανέων. Ο ένας είναι για να δοκιμάσετε την παραδοσιακή σαντορινιά κριθαροκουλούρα  στο φούρνο του Καλημέρη και ο δεύτερος να βρείτε ένα οικονομικό δωμάτιο κοντά στα Φηρά (απέχει 2 χλμ.). Και βέβαια αν φτάσετε μέχρι εδώ περπατήστε στο πλακόστρωτο του χωριού και θαυμάστε την Ανάληψη με τα καμπαναριά σε σχήμα πύργου!

Βόθωνας


Αυτός ο ξεχωριστός οικισμός είναι χτισμένος σε μια χαράδρα μήκους πέντε χιλιομέτρων. Οι ευφάνταστοι Σαντορινιοί έσκαψαν τα σπίτια τους στα τοιχώματα της χαράδρας. Με επίχρισμα της ηφαιστειακής γης δημιούργησαν θόλους οι οποίοι στέκουν μόνοι τους χωρίς τη στήριξή τους με ξύλο ή σίδερο. Είναι μια ευκαιρία να θαυμάσετε τη δημιουργικότητα και πρακτικότητα των κατοίκων που προστατεύονταν στα υπόσκαφα. Και βέβαια θα ανηφορίσετε μέχρι την Παναγία την Τρύπα να ανάψετε ένα κεράκι. 










 





Καρσάνικο Κέντημα (Καρυά Λευκάδας) - Το λευκαδίτικο κέντημα σε γλυπτό!

Με αφορμή το καρσάνικο κέντημα είχα την έμπνευση να δημιουργήσω γλυπτά με απεικόνιση "μοτίφ" ενός κεντήματος. Παραθέτω το σκεπτικό...