Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι μια μικρή πόλη που απλώνεται γαλήνια στο μυχό του Αργολικού κόλπου. Πρωτεύουσα του Νομού Αργολίδας και το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Πελοποννήσου, είναι μία από τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας, ενώ υπήρξε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους από το 1828 έως το 1833. Το Ναύπλιο είναι γνωστό για το Μπούρτζι, το Παλαμήδι, την Ακροναυπλία, καθώς και ως τόπος δολοφονίας του Ιωάννη Καποδίστρια (πρώτου κυβερνήτη της νεότερης Ελλάδας). Συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τη μακραίωνη ιστορία, δύο στοιχεία που γοητεύουν τους επισκέπτες. Χτισμένο στους πρόποδες των δύο φρουρίων, του Παλαμηδιού και της Ακροναυπλίας, αριθμεί σήμερα 17.000 περίπου φιλόξενους κατοίκους. Κάθε χρόνο πληθώρα τουριστών συρρέουν για να γνωρίσουν την πόλη που αγαπήθηκε από «ολόκληρο τον κόσμο».
Κείμενο: Καίτη Χόρτη
Η ιστορία
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία στην τοποθεσία της σημερινής πόλης ίδρυσε ο μυθικός ήρωας Ναύπλιος, πατέρας του Παλαμήδη, τη Ναυπλία (=ναυτική πόλη) η οποία οχυρώθηκε με κυκλώπεια τείχη. Κατά τη Μυκηναϊκή εποχή, η πόλη υπήρξε ισχυρό ναυτικό κράτος, που αργότερα παρήκμασε και εγκαταλείφθηκε. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα γνώρισε την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών και των Φράγκων. Οι πρώτοι έχτισαν τα νεότερα τείχη της Ακροναυπλίας πάνω στα ίχνη της «κυκλώπειας» οχύρωσης, ενώ στους δυτικούς οφείλεται η ολοκλήρωση των έργων και η προσθήκη των κάστρων στο Παλαμήδι και το Μπούρτζι. Η πόλη, με τα ισχυρά βενετσιάνικα φρούρια και την αρχοντική παράδοση, υπήρξε η καρδιά του Ελληνισμού. Το 18ο αιώνα, η πόλη έζησε υπό οθωμανική κυριαρχία. Στη συνέχεια, το Ναύπλιο ορίστηκε πρωτεύουσα του μικρού ελεύθερου ελληνικού κράτους. Το 1828 ήρθε ο πρώτος Κυβερνήτης, Ιωάννης Καποδίστριας, οποίος δολοφονήθηκε έξω από το Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Το 1833 κατέφθασε ο Βαυαρός βασιλιάς Όθωνας. Το Ναύπλιο έπαιξε σημαντικό ρόλο σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής Ιστορίας, από τα μυθικά χρόνια έως σήμερα. Ιδιαίτερα στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης αναδείχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο με αποκορύφωμα να γίνει η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας.
Αξιοθέατα
Το Ναύπλιο αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για τους Έλληνες γιατί συνδέει το παρελθόν με το παρόν σε όλα του τα σημεία. Η βόλτα μέσα στα στενά της παλιάς πόλης παραπέμπει σε άλλες εποχές που ο χρόνος τις έχει αφήσει ανέγγιχτες. Η εσωτερική Πλατεία Συντάγματος με τα θαυμάσια κτίρια ολόγυρα και τα cafe και restaurant είναι ένα ιδανικό σημείο χαλάρωσης. Στα ομορφότερα κτίρια της πόλης ανήκει το μέγαρο Άρμανσμπεργκ (κατοικία του αντιβασιλέα της Ελλάδας) καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Συντάγματος. Στην πόλη λειτουργεί επίσης παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης.
Το Μπούρτζι είναι το σύμβολο της πόλης. Το μικρό φρούριο δεσπόζει μεγαλόπρεπα στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ακριβώς στην είσοδο του κόλπου. Το Μπούρτζι κτίστηκε από τους Ενετούς το 1471. Αποτελείται από έναν ψηλό οκταγωνικό πύργο, που πλαισιώνεται από χαμηλούς ημικυκλικούς πύργους για τα κανόνια στα ανατολικά και στα δυτικά του. Μια κινητή αλυσίδα έφραζε την είσοδο του όρμου και το Porto Cadena -το Λιμάνι της Αλυσίδας- μετατρεπόταν σε ασφαλές αγκυροβόλιο. Οι Τούρκοι είχαν ρίξει πέτρες γύρω από το νησάκι, για να εμποδίζουν την προσέγγιση μεγάλων πλοίων και είχαν κατασκευάσει μόλο από το Μπούρτζι μέχρι το σημείο που ονομάζεται Πενταδέλφια με άνοιγμα στη μέση. Μετά την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς αποτέλεσε τόπο φιλοξενίας της ελληνικής κυβέρνησης.
Το Παλαμήδι είναι το κάστρο που βρίσκεται στο βράχο και ατένιζε όλο τον κόλπο. Η οχύρωσή του ξεκίνησε από τον Grimani, αλλά το έργο ολοκληρώθηκε από τον Agostino Sagredo. Όλο το συγκρότημα αποτελείται από οκτώ προμαχώνες που συνδέονται με τείχη και επικοινωνούν μεταξύ τους. Το φρούριο συγκοινωνούσε με την πόλη από δύο δρόμους, ο ένας ήταν θολωτός καλυμμένος με αψιδωτή οροφή και αντικαταστάθηκε αργότερα από μια κλιμακωτή άνοδο με 857 σκαλοπάτια. Τα οχυρωματικά έργα του Παλαμηδιού τελείωσαν μέσα σε τρία χρόνια (1711-1714). Ήταν το τελευταίο σημαντικό επίτευγμα επί Ενετοκρατίας. Το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν φυλακή. Εκεί κρατήθηκε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (ήρωας της Επανάστασης του 1821).
Τριανόν Το κτίριο που δεσπόζει στην Πλατεία Συντάγματος είναι ένα κτίριο με ιστορική σημασία. Την περίοδο της
Τουρκοκρατίας ήταν τζαμί, ενώ κατά τη δεύτερη περίοδο της Ενετοκρατίας φιλοξένησε φραγκισκανούς μοναχούς και λειτούργησε ως καθολικός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Αντώνιο. Το 1826 φιλοξένησε τους μαθητές του Α' Αλληλοδιδακτικού Σχολείου στην Ελλάδα. Σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου στεγάζεται μέσα στο επιβλητικό βενετσιάνικο κτίριο του 1713 στην Πλατεία Συντάγματος. Στην πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται εκθέματα από την Πρωτοελλαδική έως την Μυκηναϊκή εποχή και τους ιστορικούς χρόνους, αλλά και ευρήματα από προϊστορικούς οικισμούς της περιοχής. Χτίστηκε στα χρόνια της δεύτερης Ενετοκρατίας επί Agostino Sagredo.
Το Λαογραφικό Μουσείο (Βασ. Αλεξάνδρου 1), από το 2006 παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνικόν Άστυ: Ναύπλιον 1822-1922», αποδίδοντας την εικόνα από τη ζωή της παλιάς πόλης.
Το Βουλευτικό. Ακριβώς δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται το μεγάλο τζαμί του 1730, που από το φθινόπωρο του 1825 μέχρι την άνοιξη του 1826 υπήρξε έδρα της Βουλής.
Διαμονή και φαγητό
Το Ναύπλιο είναι η πόλη όλων των εποχών για διαμονή και καλό φαγητό. Η πολύβουη Πλατεία Συντάγματος, η βόλτα στην παραλία και ο γύρος της Αρβανιτιάς, όπως αποκαλείται ο πεζόδρομος που ξεκινάει από την άκρη της παραλίας και αγκαλιάζει τον καλυμμένο με φραγκοσυκιές βράχο της Ακροναυπλίας, είναι σίγουρα πολύ σημαντικοί λόγοι.
Πώς θα πάτε
Το Ναύπλιο απέχει από την Αθήνα 144 χλμ. (μιάμιση ώρα περίπου). Ακολουθώντας την εθνική οδό Αθηνών-Πατρών μετά την Κόρινθο παίρνετε την οδό που πάει για Τρίπολη και η σήμανση σας οδηγεί προς Ναύπλιο. Αν δεν έχετε αυτοκίνητο μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο από το Σταθμό του Κηφισού (τηλ. 14505, 14944).
Φωτό (Αρχαιολογικό Μουσείο), nafplio.gr