Υπάρχουν περιοχές που αφήνουν τα ίχνη τους στους αιώνες. Όσα χρόνια και αν περάσουν εκπέμπουν λάμψη. Είναι σίγουρο ότι οι αρχαίοι Έλληνες επέλεγαν τις περιοχές που θα κατοικούσαν και σήμερα εμείς πατάμε στα ίχνη πολιτισμών που άφησαν ιστορία. Ο Μαραθώνας είναι η πιο ιστορική περιοχή της Αττικής μετά την Ακρόπολη. Aς τον περιηγηθούμε
Κείμενο: Καίτη Χόρτη
Η επίσκεψή μας είναι ένα οδοιπορικό στο παρελθόν και το παρόν της Αττικής, αφού εκεί υπάρχουν ιστορικά μνημεία και φυσικές ομορφιές της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας. Ο Μαραθώνας -πήρε το όνομά του από το γιο του Εποπέα, που καταδιώχτηκε από τον πατέρα του κι έφτασε ως εδώ- βρίσκεται 42 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας. Όπως θα δείτε είναι μια εύφορη πεδιάδα με σχήμα μισοφέγγαρου, που προφυλάγεται από τους λόφους του Βριλησσού και τα βουνά της Διακρίας, ενώ βρέχεται από τον κόλπο του Μαραθώνα. Είναι μία από τις πιο πλούσιες πεδιάδες. Σ' αυτήν καλλιεργούνται οπωροφόρα δέντρα κι αμπέλια. Η διαδρομή από την Αθήνα προς το χωριό περνά μέσα από περιβόλια, αμπελώνες, ελαιώνες, κατάφυτες βουνοπλαγιές της ανατολικής πλευράς της Αττικής. Οι υπέροχες γαλήνιες παραλίες που θα συναντήσετε θα σας χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τον ήλιο και τα καθαρά νερά. Η πιο γνωστή είναι η παραλία του Σχοινιά, η οποία υπήρξε και ολυμπιακό κέντρο, όπου λειτούργησε το κωπηλατοδρόμιο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η περιοχή του Μαραθώνα έχει μεγάλη ιστορική σημασία, γιατί εκεί έγινε η περίφημη μάχη του Μαραθώνα, το 490 π.Χ. Δέκα χιλιάδες Αθηναίοι και χίλιοι Πλαταιείς καταδίωξαν τους Πέρσες μέχρι τη θάλασσα όπου επιβιβάστηκαν στα πλοία τους κι έφευγαν. Οι Έλληνες νίκησαν τον περσικό στρατό χάρη στην ευφυΐα του στρατηγού Μιλτιάδη. Αμέσως μετά τη νίκη ένας στρατιώτης, ο Φειδιππίδης, στάλθηκε στην Αθήνα για να μεταφέρει την είδηση. Έτρεξε όλο το δρόμο και φτάνοντας στην Αθήνα κατέρρευσε αφού πρόλαβε να πει: «Νενικήκαμεν». Αυτός ήταν και ο πρώτος μαραθωνοδρόμος. Την ίδια διαδρομή ακολουθούν και σήμερα οι μαραθωνοδρόμοι. Εκεί όπου δόθηκε η μάχη στήθηκε ο τύμβος του Μαραθώνα, ένα μνημείο για τους 192 Αθηναίους που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη. Έχει ύψος 9 μ. και πάνω σ' αυτόν ήταν στημένες 10 στήλες που αντιστοιχούσαν στις 10 φυλές της Αττικής. Ο τύμβος ανακαλύφτηκε στις αρχές του 1884 απ' τον Ερρίκο Σλήμαν.
Ο ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΡΑΜΝΟΥΝΤΑ
Πολύ κοντά στο Μαραθώνα βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ραμνούντα. Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικήθηκε από τους νεολιθικούς χρόνους. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη ράμνος, μια ποικιλία θάμνων που καλύπτουν όλη την περιοχή. Στους αρχαίους χρόνους ο Ραμνούς ήταν γνωστός για το λιμάνι και το κάστρο του. Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν τα ερείπια δύο ναών: του Μεγάλου ναού που ήταν αφιερωμένος στη Νέμεση, τη θεά της Θείας Δίκης, το σημαντικότερο ιερό της συγκεκριμένης θεότητας σε όλη την αρχαία Ελλάδα, και του μικρού ναού που ήταν αφιερωμένος στη Θέτιδα τη θεά της Δικαιοσύνης. Και οι δύο ναοί οικοδομήθηκαν τον 5ο π.Χ. αιώνα. Επίσης, υπάρχουν τα λείψανα του αρχαίου θεάτρου, του φρουρίου και αρκετά ταφικά. Εκτός από τα αρχαιολογικά αξιοθέατα η υπέροχη θέα προς Ευβοϊκό κόλπο αλλά τις καταπράσινες εκτάσεις της γύρω περιοχής αποζημιώνει κάθε επισκέπτη.
ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Μαραθώνα είναι ένα μικρό μουσείο που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από διάφορες ιστορικές περιόδους. Βρίσκεται δίπλα στο μεσοελλαδικό νεκροταφείο Βρανά. Το μουσείο στεγάζει ευρήματα από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ξεχωρίζουν τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν στο σπήλαιο του Πανός στην Οινόη, οι επιτύμβιες στήλες και οι αναθηματικές επιγραφές των ιερών του Μαραθώνα. Το πιο αξιόλογο εύρημα είναι ο «έφηβος του Μαραθώνα», άγαλμα που βρέθηκε απ' τους ψαράδες το 1925. Το άγαλμα είναι φτιαγμένο από χαλκό, έχει ύψος 1,24 μ. και αποδίνεται στην Πραξιτέλεια Σχολή. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 8.30 π.μ.-15.00 μ.μ.
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ
Το Μουσείο του Μαραθώνιου Δρόμου εγκαινιάστηκε το 2004. Παρουσιάζεται η ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθώνιων Δρόμων από το 1896 στην Αθήνα μέχρι το 2004 επίσης στην Αθήνα στον οποίο συμμετείχαν 220 αθλητές από 55 χώρες. Φωτογραφίες, αφίσες και σχέδια είναι τα εκθέματά του που δώρισε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή από το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης. Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 9.00 π.μ.-21.00 μ.μ.
Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Στη συμβολή των δύο χειμάρρων, του Χάραδρου και του Βαρνάβα, έχει φτιαχτεί ένα φράγμα που συγκρατεί τα νερά της λίμνης και τα νερά της βροχής. Έτσι σχηματίζεται η τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα που τα νερά της, μετά απ' την αναγκαία διύλιση, φτάνουν στις υδαταποθήκες της Αθήνας μέσα από υπόγειες σήραγγες. Αποτελεί τη μόνιμη μεγαλύτερη πηγή πόσιμου νερού σήμερα για την Αθήνα και τον Πειραιά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το φράγμα του Μαραθώνα, το οποίο είναι κατασκευασμένο με άρτια τεχνική ενώ η επένδυσή του με πεντελικό μάρμαρο το κάνει μοναδικό παγκοσμίως. Η λίμνη του Μαραθώνα είναι ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς πλούσιο σε πεύκα και γραφικά δρομάκια, ενώ κοντά στο φράγμα υπάρχει γραφικό καφέ.
Εθνικό Πάρκο Σχοινιά - Μαραθώνα
Tο εθνικό πάρκο Σχοινιά - Μαραθώνα είναι μία από τις 25 Περιοχές Προστασίας (ΠΠ) της χώρας και έχει χαρτογραφηθεί. Στην περιοχή λειτούργησε και το Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο ενώ σε αυτό εντάχθηκε και ο Τύμβος των Μαραθωνομάχων. Το εθνικό πάρκο χωρίζεται σε 8 ζώνες, μια θαλάσσια και επτά χερσαίες. Καθεμιά έχει ιδιαίτερα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μη διαταράσσονται οι ισορροπίες του οικοσυστήματος. Συγκεκριμένα, ο υγρότοπος του Σχοινιά (4.300 στρεμ.) καθώς και οι λοφώδεις εκτάσεις γύρω από τη χερσόνησο Κυνόσουρας και τη Δρακονέρα είναι απόλυτα προστατευόμενες. Ο υγρότοπος του Σχοινιά φιλοξενεί άγρια είδη πουλιών, όπως οι ερωδιοί και τα γεράκια, αλλά και πολλά είδη ορνιθοπανίδας. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να συμμετέχετε σε κάποια από τις δραστηριότητες που οργανώνονται, όπως ποδήλατο, παρατήρηση πουλιών και περιηγήσεις.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
Από το κέντρο της Αθήνας ακολουθείτε τη Βασ. Σοφίας η οποία διακλαδώνεται με τη Λεωφ. Μεσογείων. Ακολουθώντας τη στο ύψος του Σταυρού Αγ. Παρασκευής αρχίζει η Λεωφ. Μαραθώνος, η οποία φτάνει μέχρι το Μαραθώνα. Στη διασταύρωση του Μαραθώνα αρχίζει η Λεωφ. Λίμνης Μαραθώνα που οδηγεί στη Λίμνη.
Φωτό: marathon.gr