Όπως έχετε καταλάβει όσοι διαβάζετε τα κείμενα που αναρτώ στο μπλογκ, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για κάποια φυτά. Ένα από αυτά -ίσως το πιο αγαπημένο μου- είναι το κουμ κουάτ. Έμαθα γι' αυτό τον εξωτικό καρπό πριν από πολλά χρόνια όταν ένας φίλος του πατέρα μου που ερχόταν από την Κέρκυρα μας έφερνε κουμ κουάτ σε διάφορες μορφές (γλυκό κουταλιού, φρουί γλασέ).
Αν και ανήκει στα εσπεριδοειδή δεν έχει έντονα ξινή γεύση. Τρώγεται απευθείας από το δέντρο (είναι ξινούτσικο) ή σε μορφή γλυκού. Λόγω του ότι είναι μικρός καρπός έχει πολλή σάρκα με αποτέλεσμα όπως το "σπας" με τα δόντια σου να αισθάνεσαι όλο το χυμό του φρούτου μεμιάς!
Το κουμ κουάτ ανήκει στο γένος φορτουνέλα και στην οικογένεια ρυτοειδών (= εσπεριδοειδών). Η καταγωγή του καρπού είναι από την Κίνα όπου το καλλιεργούσαν από το 12ο αιώνα. Στην Ευρώπη καλλιεργείται από τα μέσα του 19ου αιώνα ως καλλωπιστικό.
Κουμ κουάτ στα κινεζικά σημαίνει χρυσό πορτοκάλι. Η κουμ κουάτ έχει ύψος που φτάνει τα 4 μέτρα και καλλιεργείται στις εύκρατες και υποτροπικές περιοχές για τον ομώνυμο καρπό της αλλά και ως διακοσμητικό φυτό.
Πρόσφατα μπόλιασα ένα δέντρο γιατί ενώ είχα αγοράσει και φυτέψει κουμ κουάτ έκοψα από λάθος το ήμερο με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί το δέντρο σε άγριο. Οπότε εύχομαι να πιάσει το μπόλι -το έκοψε ο φίλος μου ο Δημήτρης ο οποίος δεν είχε ξαναδοκιμάσει κουμ κουάτ- από το εικονιζόμενο δέντρο. Σε τρεις βδομάδες θα δούμε αν μια ακόμη κουμ κουάτ θα μας δώσει τους πολύτιμους καρπούς της!