Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Kαλή χρονιά!

Σαλάρια Δυτικής Μακεδονίας
Μια καινούργια χρονιά αρχίζει. Ας ευχηθούμε να φέρει σε όλους υγεία και δημιουργικότητα. Ας ευχηθούμε να δούμε μέρες πνευματικής ανάτασης και ελπίδας! Ας ευχηθούμε ο καινούργιος χρόνος να φέρει ένα φως στο βαθύ σκοτάδι που μας καλύπτει. Και αυτό ας μην είναι μόνο ευχή αλλά και προσπάθεια από όλους. Και κυρίως χέρι βοήθειας προς όλους... 
Και η συνταγή από τα Σαλιάρια Σιάτιστας για γλυκιά χρόνια!
Υλικά (για 60-70 κομμάτια)
1 κιλό λάδι
1 φλιτζάνι αλισίβα (κατασταλαϊ)
2 κουταλάκια μπέικιν
λίγο αλάτι
6–7 κουταλιές άχνη
μια φλούδα απο λεμόνι
λίγη αρμπαρόριζα
1-1,5 κιλό αλεύρι
για τη γέμιση (τα ανακατεύουμε όλα μαζι)
καρύδια ψιλοκομμένα
ζάχαρη κρυσταλλική
λίγη φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση:
1. Πρώτα πρέπει να ετοιμάσουμε το σταχτόνερο. Απο την προηγούμενη μέρα βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας στάχτη σε ένα ποτήρι γεμάτο με νερό. Το αφήνουμε όλη νύχτα μέχρι να καθίσει η στάχτη στον πάτο. Με προσοχή αδειάζουμε το νερό σε ένα καθαρό ποτήρι στο οποίο βάλαμε το σουρωτήρι με λίγο βαμβάκι, χωρίς να κουνήσουμε τη στάχτη.
** Η ΣΤΑΧΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΑΥΣΗ ΞΥΛΟΥ ΚΑΙ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΗ

2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει μαζί με μια κόρα απο μια φέτα ψωμί. Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται ρίχνουμε τη φλούδα απ το λεμόνι και την αρμπαρόριζα
3. Οταν κάψει καλά το λάδι το τραβάμε απ τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο. Ρίχνουμε την αλισίβα και ανακατεύουμε
4. Σε ενα μπολ ανακατεύουμε την άχνη, το αλάτι, το μπείκιν αι 2 φλυτζάνια αλεύρι και α ρίχνουμε στην κατσαρόλα ζυμώνοντας. ΠΡΟΣΟΧΗ να έχει χλιαρύνει λίγο το λάδι για να μη κάψουμε τα χέρια μας
5. Ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη η οποία να κρατάει μια υγρασία και να τρίβεται
6. Παίρνουμε λίγο ζυμάρι το πλάθουμε σε μπαλίτσες
7. Πλάθουμε κάθε μπαλίτσα σε στενόμακρο σχήμα και πατάμε με τον δεικτη στη μέση να ανοίξει μια λακουβίτσα. Βάζουμε απο ένα κουταλάκι γέμιση και το κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί
8. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μπορεί να φαίνονται οτι χρειάζονται λιγο ακόμα ψήσιμο αλλα μόλις κρυώσουν θα σφίξουν
9. Τα αφήνουμε 2-3 λεπτά να σταθούν και τα τυλίγουμε με την άχνη. Διατηρούνται για ένα μήνα
Από kozanimedia

Γούρι 2025: Τα δέντρα που κάηκαν, τα δέντρα που μεγαλώνουν

  Το φετινό μου γούρι (2025) δημιουργήθηκε σε μια στιγμή παρόρμησης στην ανάμνηση των δέντρων που κάηκαν το καλοκαίρι του 2024 (και δυστυχώς...