Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

To μουσείο συναντά... τη μαύρη πάπια


Πριν από δύο χρόνια σχεδόν επισκέφτηκα το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία για να δω μια έκθεση. Στη συνέχεια σκέφτηκα να πιω έναν καφέ στον κήπο του μουσείου. Ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη για μένα. Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας. Το Black Duck (ίσως το ξέρετε ως cafe στη Χρήστου Λαδά, ακριβώς δηλαδή από πίσω από το μουσείο) έχει αναλάβει αυτόν το χώρο και τον έχει διαμορφώσει σε ένα θεατρικό σκηνικό. Και βέβαια (επειδή η γεύση ως αίσθηση είναι πολύ δυνατή!) ακόμη θυμάμαι ένα "καλαθάκι" με κρέμα που έφαγα!

 
Λίγα λόγια τώρα για τους δύο χώρους: 
Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία στεγάζεται σε δύο ιστορικά κτίρια. Αντικείμενό του έχει την Πόλη των Αθηνών, αφότου έγινε πρωτεύουσα του νέου Ελληνικού κράτους έως σήμερα. Στο Μουσείο εκτίθενται το πρόπλασμα της Πόλεως των Αθηνών του 1842, ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, ιστορικά έπιπλα και άλλα αντικείμενα, χαλιά, μουσικά όργανα, φωτογραφίες, ιστορικά κείμενα, σπάνια βιβλία και ενθυμήματα.
Το 1833 χτίστηκε το σπίτι του Σταματίου Δεκόζη Βούρου, που σήμερα στεγάζει το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και λίγο αργότερα ενώθηκε με το γειτονικό σπίτι του Αφθονίδη. Στο συγκρότημα αυτό εγκαταστάθηκε ο Όθωνας, πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας, αφότου παντρεύτηκε τη 18χρονη Αμαλία.
Η νεαρή βασίλισσα οργάνωσε τον κήπο γύρω από την προσωρινή κατοικία του ζεύγους το 1836. “Ο κήπος του παλαιού Παλατιού” ήταν ο πρώτος δημόσιος κήπος της πρωτεύουσας, με τέσσερις εισόδους, σιντριβάνι και μία στέρνα με χρυσόψαρα. Συμπεριελάμβανε τη σημερινή Πλατεία Κλαυθμώνος και έφτανε μέχρι την Πλατεία Κολοκοτρώνη.
Ο σημερινός κήπος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών αποτελεί ένα μικρό μόνο μέρος, εκείνου του μεγάλου κήπου. Παραμένει όμως μία μοναδική μικρή όαση στο κέντρο της Αθήνας, με ζωντανό ακόμα τον φοίνικα που φύτεψε η Αμαλία!
 
Το Black Duck Garden – Athens City Museum Bistrot λειτουργεί στον “κήπο του παλαιού Παλατιού” στην καρδιά της πόλης. Με σεβασμό στο ιστορικό και φυσικό περιβάλλον, προσφέρει τη γνωστή φιλοξενία της “Μαύρης Πάπιας” όλο τον χρόνο στον ιδιαίτερο χώρο του αίθριου.
Την σκηνογραφία του Black Duck Garden έχει επιμεληθεί ο Guy Στεφάνου.

  • Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 5-7, Αθήνα
  •   210 3252396
  • Καθημερινά από τις 09.00, Σαβ/κο από τις 10.00
    (Ρωτήστε ποια ώρα κλείνει αν πάτε απόγευμα)
     

Καρσάνικο Κέντημα (Καρυά Λευκάδας) - Το λευκαδίτικο κέντημα σε γλυπτό!

Με αφορμή το καρσάνικο κέντημα είχα την έμπνευση να δημιουργήσω γλυπτά με απεικόνιση "μοτίφ" ενός κεντήματος. Παραθέτω το σκεπτικό...