Αν δεν έχετε δοκιμάσει τη φακή Εγκλουβής (Λευκάδα), τώρα πρέπει να το κάνετε! Κι επειδή το μαγείρεμα της συγκεκριμένης είναι διαφορετικό από άλλης φακής σας προτείνω να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε τη συνταγή για να έχετε πολύ καλό αποτέλεσμα!
Η συνταγή μαγειρέματος της φακής Εγκλουβής (όπως αναγράφεται στη συσκευασία)
Αφού καθαρίσουμε τη φακή τη βάζουμε να βράσει στην κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό. Μόλις "κυλήσει", βράσει δυο τρεις φορές, σουρώνουμε τη φακή. Ξαναβάζουμε τη φακή στην κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό μέχρι να σκεπαστεί. Ρίχνουμε και τρία τέσσερα "λουβιά", σκελίδες, σκόρδου. Τη φακή την ανακατεύουμε μόνο με ξύλινη κουτάλα. Αφού βράσει και έχει πιει το νερό της, προσθέτουμε ντόπιο λάδι και αλάτι και την ανακατεύουμε, ενώ παράλληλα την τρίβουμε με την κουτάλα στο πλάι της κατσαρόλας για 10-15 λεπτά σε πολύ σιγανή φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή για να μην πιάσει.
Ύστερα ρίχνουμε σιγά σιγά όσο νερό θέλουμε και αφήνουμε τη φακή να βράσει. Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το βράσιμό της προσθέτουμε ένα ματσάκι ρίγανη που το αφαιρούμε όταν την κατεβάσουμε από τη φωτιά για να μην πικρίσει το φαγητό. Όταν κρυώσει η φακή γίνεται πηχτή σαν κρέμα, "κόβεται σαν κρέμα με το μαχαίρι".
Κανέλλος Ι., τηλ. 6951925056