Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Βυζαντινό μουσείο: «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»


«Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία»


  
Στην έκθεση προβάλλονται αντικείμενα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής αξίας, τα οποία οι Τσάροι Ρομανόφ συνέλεγαν από τα τέλη του 17ου και επί δύο ακόμα αιώνες με σκοπό να δημιουργήσουν τις πλουσιότατες συλλογές έργων τέχνης αναδεικνύοντας το Ερμιτάζ ως ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα Μουσεία του κόσμου.

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο εκτίθενται εξέχοντα αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης, ζωγραφικοί πίνακες, έργα μικροτεχνίας και γλυπτά, αντιπροσωπευτικά των σημαντικότερων συλλογών του Μουσείου Ερμιτάζ, τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και τον 20ό αιώνα.

Με την έκθεση Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία ολοκληρώνεται ο κύκλος των εκθέσεων τις οποίες διοργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Bυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για να τιμήσει το αφιερωματικό έτος «Ελλάς – Ρωσία 2016».


Οι ημέρες και οι ώρες λειτουργίας της περιοδικής έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία» διαμορφώνονται ως εξής:
Δευτέρα: 10:00 – 16:00
Τρίτη – Κυριακή: 09:30 – 17:30
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 3 Νοεμβρίου 2016 έχουν επισκεφθεί την έκθεση περισσότερα από 30.000 άτομα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.


Λίγα λόγια για ένα σημαντικό μουσείο:(Κείμενο: Καίτη Χόρτη)


Βυζαντινή… ιστορία

Χριστιανικές εικόνες, περίτεχνα τέμπλα, χρυσοποίκιλτα άμφια και όλα όσα βλέπετε στις εκκλησίες βρίσκονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Η περιήγηση στους «ναούς» του θα σας δώσει πνευματική ανάταση και θα σας δείξει πώς η θρησκευτική λατρεία γίνεται πηγή δημιουργίας…
Περπατώντας στο δρόμο με τα μουσεία –Βασ. Σοφίας– συναντάτε ένα σύνολο από κτίρια με κεραμίδια που δίνουν την εντύπωση μοναστηριού μέσα στην πόλη. Πρόκειται για το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα πολύ ενδιαφέρον και σύγχρονο μουσείο που αναπτύσσεται σε πολλαπλά επίπεδα, έχει ευχάριστους χώρους υποδοχής και άπλετο φωτεινό κήπο. Είναι ένα πολιτιστικό πάρκο στην καρδιά της Αθήνας, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς για την τέχνη και τον πολιτισμό των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Διαθέτει περισσότερα από 25.000 αντικείμενα, οργανωμένα σε συλλογές, τα οποία χρονολογούνται από τον 3ο έως το 15ο αιώνα – σύντομα θα παραδοθεί το τμήμα με μεταβυζαντινές συλλογές που θα καλύπτουν το διάστημα από το 16ο έως τον 20ό αιώνα. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον ελλαδικό, το μικρασιατικό και το βαλκανικό χώρο. Οι συλλογές του περιλαμβάνουν γλυπτά, εικόνες, έργα μικροτεχνίας, τοιχογραφίες, κεραμική και υφάσματα, χειρόγραφα, σχέδια, ανθίβολα, χαλκογραφίες, παλαίτυπα, καθώς και αντίγραφα έργων βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών και ψηφιδωτών.

Το μουσείο έχει… ιστορία

Αρχικά το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στεγαζόταν στην Ακαδημία Αθηνών, όπου το 1924 παρουσιάστηκαν τα πρώτα κομμάτια της συλλογής του στο κοινό. Όμως πολύ σύντομα (το 1930) είχε την τύχη να εγκαταστάθηκε στη Villa Ilissia που είχε κτιστεί το 1848 από τον αρχιτέκτονα Σταμάτιο Κλεάνθη για τη Δούκισσα της Πλακεντίας. Και βέβαια σαν μέγαρο που ήταν είχε τρία κτίρια. Το κεντρικό κτίριο, επενδεδυμένο εξωτερικά με μάρμαρο, αποτελείται από δύο ορόφους και υπόγειο. Υψώνεται επιβλητικό στο βάθος της αυλής και συμπληρώνεται από δύο χαμηλές πλευρικές πτέρυγες, που προορίζονταν για βοηθητικές χρήσεις, και από το κτίριο με τον πυλώνα της εισόδου. O αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος σχεδίασε  το εσωτερικό του μεγάρου για να φιλοξενήσει τα θρησκευτικά κειμήλια. Οι μεγαλύτερες επεμβάσεις έγιναν στο ισόγειο του κτιρίου όπου τρεις αίθουσες διαμορφώθηκαν σε χαρακτηριστικούς ναούς της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, ενώ τα αντικείμενα και ιδίως τα γλυπτά τοποθετήθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπουν στα κτίρια που ανήκαν. Στον πάνω όροφο εκτέθηκαν εικόνες και μικροτεχνήματα. Στην αριστερή πτέρυγα του συγκροτήματος παρουσιάστηκαν οι εικονογραφικοί τύποι της βυζαντινής ζωγραφικής, ενώ η δεξιά περιλαμβάνει χειρόγραφα και αντίγραφα γλυπτών, μωσαϊκών και τοιχογραφιών. Στο κέντρο όλων των κτιρίων υπάρχει μια ευχάριστη κυκλική αυλή που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κίμωνα Λάσκαρη.

Εικόνες, γλυπτά, τοιχογραφίες
Το πρώτο μέρος της έκθεσης του μουσείου αφορά την παλαιοχριστιανική και βυζαντινή περίοδο. Μετά την ενότητα «Εισαγωγή: Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», όπου θα ενημερωθείτε για την έκταση και το χαρακτήρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, η πρώτη μεγάλη ενότητα λέγεται «Από τον αρχαίο κόσμο στον βυζαντινό» και αποτελείται από έξι θεματικές υποενότητες: 1. Παλιές Μορφές - Νέα Σύμβολα. 2. Τα εγκόσμια. 3. Οι ναοί της νέας θρησκείας. 4. Εκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών. 5. Χριστιανική Αίγυπτος. Κοπτική Τέχνη. 6. Τόπος Αναψύξεως: Οι Χριστιανοί μπροστά στο θάνατο. Η δεύτερη μεγάλη ενότητα «Ο Κόσμος του Βυζαντίου» παρουσιάζει σημαντικές πλευρές της βυζαντινής κοινωνίας και αποτελείται από άλλες εννέα υποενότητες: 1. Εξουσία και διοίκηση. 2. Η κρίσιμη καμπή. 3. Λατρεία και Τέχνη. 4. Οι τοιχογραφίες ενός βυζαντινού ναού: Επισκοπή Ευρυτανίας. 5. Αττική. Μια Βυζαντινή επαρχία. 6. Φράγκοι και Λατίνοι στο Βυζάντιο. 7. Όψεις δημοσίου και ιδιωτικού βίου. 8. Η Τελευταία αναλαμπή. 9. Η Άλωση. Σύντομα θα υπάρξει και ενότητα που θα φτάνει ιστορικά μέχρι τον 20ό αιώνα.
Εκδηλώσεις και εκθέσεις
Όμως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο δεν είναι απλά ένας χώρος που φέρνει το παρελθόν κοντά μας. Με τις περιοδικές δραστηριότητες του  (περιοδικές εκθέσεις, ημερίδες, επιστημονικές συναντήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων) αναπτύσσει μια πολιτιστική σχέση με όλους τους τομείς της σύγχρονης εποχής.


Η περιπέτεια ενός μνημείου…
Έτσι ονομάζεται ένα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδιάζει το μουσείο, ακολουθώντας τη φιλοσοφία και τη δομή των εκθεμάτων του αλλά και των περιοδικών εκθέσεων που φιλοξενεί. Τα προγράμματα αυτά απευθύνονται τόσο σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών –ενηλίκων, παιδιών, ατόμων με αναπηρίες κ.λπ.– όσο και σε σχολικές ομάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης οι άνθρωποι του μουσείου έχουν σχεδιάσει πολύ ενδιαφέροντα φυλλάδια σε ελληνικά και αγγλικά για να μπορούν οι μικροί του επισκέπτες να γνωρίζουν τα αντικείμενα που υπάρχουν στο μουσείο.
Δεν θα αγοράσετε ένα αναμνηστικό;

Πριν φύγετε, μια βόλτα από το πωλητήριο του μουσείου θα σας συναρπάσει. Διατίθενται πιστά αντίγραφα εικόνων, χαρακτικών, τοιχογραφιών, κοσμημάτων και αξεσουάρ. Επίσης μουσικά CDs, CD-ROMs, κασέτες-βιντεοκασέτες, βιβλία-έντυπα, ενθύμια-δώρα, κάρτες, αφίσες, παιδικά βιβλία, παιχνίδια και παζλ.
Μα, πώς θα πάω;
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: Λεωφ. Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα, τηλ.: 210 7211.027, 210 7294.926. Website: www. byzantinemuseum.gr.  

Το Μουσείο βρίσκεται κοντά στο σταθμό του Μετρό (στάση Ευαγγελισμός) και στην Πλατεία Συντάγματος (περίπου 15΄). Με λεωφορεία και τρόλεϊ (στάση Ρηγίλλης). Τα άτομα με αναπηρία έχουν δυνατότητα πρόσβασης τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του μουσείου.

 

Γούρι 2025: Τα δέντρα που κάηκαν, τα δέντρα που μεγαλώνουν

  Το φετινό μου γούρι (2025) δημιουργήθηκε σε μια στιγμή παρόρμησης στην ανάμνηση των δέντρων που κάηκαν το καλοκαίρι του 2024 (και δυστυχώς...