Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Κυκλώστε την Ακρόπολη!



Αν μπορούσαμε να μετακινήσουμε την Ακρόπολη από την Αθήνα, η πόλη θα έχανε την αξία της. Αν όμως παραμείνει η Ακρόπολη και γκρεμίσουμε τα οικήματα, η πόλη εξακολουθεί να έχει την ίδια βαρύτητα. Και είναι αλήθεια πως η Αθήνα θα ήταν «ανύπαρκτη» πόλη χωρίς την Ακρόπολη. Γι’ αυτό ας προσπαθήσουμε να αγκαλιάσουμε αυτό τον κολοσσό!
Κείμενο: Καίτη Χόρτη

Σήμερα είναι ίσως η μέρα που θα φορέσετε μαλακά ίσια παπούτσια και θα πάρετε την παρέα σας για να ξεκινήσετε για τον περίπατο που χιλιάδες χρόνια πριν έκαναν οι αρχαίοι Αθηναίοι… Να κυκλώσετε την Ακρόπολη! Υπάρχουν διάφορες διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αδριανού, Μητροπόλεως, Θησείο (Αποστόλου Παύλου).

Περπατώντας μαζί με την… ιστορία
Η διαδρομή που ξεκινάει από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι πιο ειδυλλιακή γιατί περπατάτε παράλληλα με τον ιερό βράχο. Θα ξεκινήσετε από την προτομή της Μελίνας Μερκούρη –η γυναίκα που βοήθησε όσο λίγοι στη δημιουργία του νέου Μουσείου της Ακρόπολης– που βρίσκεται απέναντι από την πύλη του Αδριανού. Ο «μεγάλος περίπατος», όπως ονομάζεται ο πεζόδρομος των τριών χιλιομέτρων από του Μακρυγιάννη μέχρι τον Κεραμεικό, ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην πόλη τους οι Αθηναίοι. Πολύς κόσμος ανεβοκατεβαίνει αυτό τον άνετο πλακόστρωτο πεζόδρομο, ενώ κοιτάζοντας προς την Ακρόπολη, το αριστούργημα του 5ου π.Χ. αιώνα, μπορείτε να θαυμάσετε το μοναδικό Παρθενώνα! Λίγο πιο κάτω και απέναντι από την Ακρόπολη βρίσκεται το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης που αστράφτει γυάλινο και πελώριο. Ο δρόμος αρχίζει να ανηφορίζει ελαφρά και σε λίγο συναντάτε τα απομεινάρια του Θεάτρου του Διονύσου, του Ωδείου Περικλέους και του Ασκληπιείου στα ριζά της Ακρόπολης, ενώ ακριβώς δίπλα αρχίζουν τα σκαλάκια του Ωδείου του Ηρώδου του Αττικού που κτίστηκε το 161 μ.Χ. από τον Ηρώδη Τιβέριο Κλαύδιο τον Αττικό στη μνήμη της γυναίκας του.

Στο σταυροδρόμι…
Προχωράτε ακόμη για λίγο και φτάνετε στην είσοδο της δυτικής πλευράς της Ακρόπολης στη δεξιά μεριά, ενώ αριστερά βλέπετε την είσοδο του λόφου του Φιλοπάππου όπου και το θέατρο της Δώρας Στράτου για τους παραδοσιακούς χορούς. Εκεί βρίσκεται και η γραφική εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, του 9ου αιώνα μ.Χ., και στους πρόποδες του μονοπατιού η αποκαλούμενη Φυλακή του Σωκράτη. Από το σημείο αυτό ο δρόμος (Αποστόλου Παύλου) αρχίζει να κατηφορίζει. Αριστερά υπάρχει η Κρήνη της Πνύκας μέσα στον γκρίζο βράχο. Από αυτό το σημείο του δρόμου μπορείτε να θαυμάσετε από μακριά τα Προπύλαια, τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο και τον Ναό της Απτέρου Νίκης. Ο Παρθενώνας  ήταν αφιερωμένος στη θεά Αθηνά, την προστάτιδα της αρχαίας πόλης. Βλέποντας την Ακρόπολη από αυτή τη μεριά θα σας φέρει την εικόνα που έχετε στη μνήμη σας από τις φωτογραφίες που ήδη έχετε δει πολλές φορές. Τώρα περπατάτε παράλληλα σε μια κατάφυτη περιοχή από ελιές στα ριζά του βράχου που «προστατεύουν» το αρχαίο μνημείο. Συνεχίζοντας την «ιστορική» σας βόλτα φτάνετε στις… καφετέριες του Θησείου που σήμερα είναι η μεγαλύτερη καφετέρια της πόλης, με την καλύτερη θέα και το πιο πολύμορφο κοινό που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς. Όπως έχετε ήδη καταλάβει ο «μεγάλος περίπατος» έχει προστατευτεί στο μεγαλύτερο μέρος του από εμπορικά καταστήματα με εξαίρεση τις καφετέριες και τα εστιατόρια που «ενώνουν» τον κόσμο με τα αρχαία. Στο σημείο αυτό δημιουργείται ένα πλάτωμα που αφήνει θέα στο λόφο του Άρειου Πάγου, το αρχαιότερο δικαστήριο του κόσμου. Από εκεί έκανε το κήρυγμά του ο Απόστολος Παύλος στους Αθηναίους που ήταν καθοριστικό για τη διάδοση του χριστιανισμού στην Ελλάδα!

Τα ιστορικά στενά δρομάκια
Ο δρόμος συνεχίζεται δίπλα σε έναν πευκόφυτο κήπο και εκεί βλέπετε τα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς: ο Ναός του Ηφαίστου ή το Θησείο, η Στοά του Ελευθερίου Διός, ο Ναός του Απόλλωνα Πατρώου, το  Βουλευτήριο, ο Βωμός των 12 Θεών, το Ωδείο του Αγρίππα, η Βασίλειος Στοά και ο Θόλος.  Λίγο πιο κάτω κοντά στο σταθμό του μετρό του Θησείου συναντάτε την πλατεία Ασωμάτων με το εκκλησάκι του 11ου αιώνα και την αρχή της οδού Αδριανού με τα πανέμορφα νεοκλασικά της. Εκεί θα δείτε πολλά εμπορικά μαγαζιά αλλά και καφετέριες και μεζεδοπωλεία, και θα αντικρίσετε τον Ναό του Ηφαίστου. Η οδός Αδριανού είναι η αρχαιότερη σε συνεχή χρήση οδός της Αθήνας. Ανηφορίζοντας συναντάτε τη Ρωμαϊκή Aγορά που κατασκευάστηκε γύρω στο 19-11 π.Χ. Έξω από την ανατολική πλευρά της Ρωμαϊκής αγοράς υπάρχει ο Πύργος των Ανέμων ή Ωρολόγιο Κυρρήστου. Παρόλο που στον πύργο υπήρχε υδραυλικό ρολόι ονομάζεται «Αέρηδες» επειδή αποτελείται από 8 πλευρές και πάνω σε κάθε πλευρά υπάρχει ανάγλυφη παράσταση των 8 ανέμων! Η γύρω γειτονιά έχει πάρει την ονομασία της από αυτό το μνημείο. Προχωρώντας ανατολικά έχετε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τα Αναφιώτικα, τα μικρά λευκά σπιτάκια με την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Από εδώ βλέπετε να υψώνεται επιβλητικά ο ιερός βράχος της Ακρόπολης. Προχωρώντας παράλληλα μέσα από τα στενά φτάνετε ξανά στην Αδριανού που σας φέρνει στην πύλη του Αδριανού απ’ όπου ξεκινήσατε.


Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Μια συνηθισμένη, εναλλακτική, διαδρομή ανάμεσα σε εμπορικούς δρόμους είναι εκείνη που ξεκινάτε από το Σύνταγμα και κατεβαίνοντας από τη Μητροπόλεως φτάνετε στο Ναό της Μητρόπολης. Από εκεί μέσω της οδού Πανδρόσου βγαίνετε στην Αδριανού. Έτσι από την πολύβουη πόλη πλησιάζετε σιγά σιγά προς τους πρόποδες της Ακρόπολης και ξεκινάτε τη διαδρομή από την πλευρά της Πλάκας.
 
Ξενάγηση στα Μνημεία
Αν θέλετε να ξεναγηθείτε στα μνημεία γύρω από την Ακρόπολη μπορείτε να συμμετέχετε στις ξεναγήσεις που πραγματοποιεί ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων κάθε Κυριακή και ορισμένα Σάββατα στις 10.30 το πρωί (εκτός καλοκαιρινών μηνών). Οι ξεναγήσεις είναι δωρεάν, με μόνη επιβάρυνση το εισιτήριο εισόδου στους χώρους



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Ανάλογα με τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε μπορείτε να επιλέξετε έναν από τους σταθμούς του μετρό Ακρόπολη, Σύνταγμα, Μοναστηράκι και Θησείο. Επίσης το τραμ στο Σύνταγμα και το Ζάππειο, αλλά και πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ που περνούν από το κέντρο της Αθήνας εξυπηρετούν την περιοχή.




. Πληροφορίες: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων,  Ακαδημίας 50, Αθήνα και Διεύθυνση Δημοτικής Πινακοθήκης & Μουσείων του Π.Ο.Δ.Α., Πειραιώς 51, Πλ. Κουμουνδούρου, τηλ. 210 3231.841 και 210 3240.762.

Γούρι 2025: Τα δέντρα που κάηκαν, τα δέντρα που μεγαλώνουν

  Το φετινό μου γούρι (2025) δημιουργήθηκε σε μια στιγμή παρόρμησης στην ανάμνηση των δέντρων που κάηκαν το καλοκαίρι του 2024 (και δυστυχώς...